Oettinger: Vývoj na Ukrajině zkomplikuje jednání o ruském plynu

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger Zdroj: CC BY 3.0: Jacques Griesmayer - Wikimedia Commons

Nejnovější vývoj kolem ukrajinské krize zkomplikuje rozhovory evropského komisaře pro energetiku Günthera Oettingera s ruským ministrem energetiky Alexanderem Novakem o dodávkách ruského plynu. Oettinger v pátek odcestuje do Moskvy na jednání o obnovení dodávek ruského plynu na Ukrajinu.

Oettinger podle agentury Reuters uvedl, že dá při rozhovorech s Novakem a zástupci ruské plynárenské společnosti Gazprom jasně najevo, že zhoršující se situace na Ukrajině by mohla poškodit dlouhodobé vztahy v energetice.

Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu v polovině června kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů. Ukrajina tento týden uvedla, že Rusko plánuje zastavit rovněž dodávky do Evropské unie. Novak ale toto tvrzení odmítl s tím, že Moskva chce svým závazkům vůči evropským odběratelům dostát bez ohledu na politické problémy.

Novak rovněž prohlásil, že Rusko je otevřeno ke „konstruktivnímu dialogu“ o energetických otázkách a že se do jednání může zapojit i Kyjev. Zhruba polovina exportu ruského plynu do EU loni proudila přes ukrajinské území.