Olympiáda v Tokiu nám zrychlí ekonomiku, doufají Japonci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Letní olympijské hry v Tokiu v roce 2020 by měly v příštích letech mírně zrychlit růst japonské ekonomiky a vyrovnat dopad dalšího plánovaného zvýšení daně z obratu. Ekonomice pomohou zejména rozsáhlé stavební investice a výrazný nárůst počtu turistů, předpověděla japonská centrální banka.

Přípravy na olympiádu by měly k růstu hrubého domácího produktu (HDP) Japonska do roku 2018 přidávat v průměru 0,2-0,3 procentního bodu ročně. Tím se vykompenzuje další zvýšení daně z obratu, které vláda plánuje v roce 2017, odhadla banka v předpovědi vypracované na žádost premiéra Šinzóa Abeho.

Investice do nových hotelů, sportovních zařízení a infrastruktury spojené s olympiádou by měly do roku 2020 dosáhnout sumy deseti bilionů jenů (dvou bilionů korun), odhadla banka. Investice a zvýšené výdaje zahraničních turistů zvýší japonský HDP během pěti let celkově až o 30 bilionů jenů, což odpovídá šesti procentům ročního výkonu ekonomiky.

Centrální banka ale upozornila na nutnost zmírnit prudký pokles výdajů v době, kdy dopady olympiády na ekonomiku odezní. „Je nutné posílit růstový potenciál Japonska a vytvořit novou poptávku, která bude schopna nahradit stavební investice,“ uvedla banka podle agentury Reuters. Japonská ekonomika v poslední době kolísá mezi recesí a slabým růstem. Za celý rok 2014 ekonomika stagnovala po růstu o necelá dvě procenta v předešlých dvou letech.