ONLINE: „Bojujte až do konce!“ vyzvala Tymošenková kyjevský Majdan

Julija Tymošenková po propuštění z vězení

Julija Tymošenková po propuštění z vězení Zdroj: CTK/AP

Parlament na Ukrajině sesadil prezidenta Viktora Janukovyče a na 25. května vyhlásil prezidentské volby. Poslanci se usnesli, že Janukovyč není schopen vykonávat své ústavní povinnosti. Prezident ale označil všechna rozhodnutí kyjevského parlamentu za nezákonná a odmítl rezignovat. Kyjev neuznávají ani proruští poslanci, kteří se sešli v Charkově. Expremiérku Juliji Tymošenkovou dnes propustili z vězení, ta posléze ohlásila návrat do politiky.

Ukrajinský parlament dnes zahájil radikální obměnu klíčových exekutivních postů, z nichž odvolal stoupence Janukovyče. Poslanci také schválili zákon, který umožnil propustit vězněnou expremiérku Juliji Tymošenkovou a zároveň rozhodli, že podpis prezidenta není zapotřebí k omezení jeho pravomocí. Janukovyč ohodnotil události jako státní převrat.

Prezident Janukovyč, jehož spěšný odjezd z Kyjeva vyvolal spekulace o rezignaci, demisi odmítl v projevu v ukrajinské televizi UBR. V současné době je prý na cestě po jihovýchodní Ukrajině.

Rázné kroky centra protivládních demonstrací v Kyjevském Majdanu a jeho zástupců ve sněmovně nezůstaly bez reakce. Proruští poslanci je důrazně odsoudili na svém sjezdu ve východoukrajinském Charkově a po dvou dnech mlčení se ozvala i Moskva. Podle rezoluce charkovského sjezdu kyjevský parlament pracuje „v ovzduší teroru a výhrůžek smrtí“ a jeho rozhodnutí nejsou legitimní.

Živé vysílání televize Espreso TV z Ukrajiny:

Kyjevští povstalci dnes ráno plně ovládli ukrajinskou metropoli, vládní objekty střeží jejich bojové oddíly. Opozice žádá okamžitou demisi prezidenta Viktora Janukovyče a vypsání voleb na konec května. Prezident však odjel do východoukrajinského Charkova. Jeho opuštěnou kyjevskou rezidenci si prohlížejí davy zvědavců.

SLEDUJEME ONLINE:

21:43 „Bojujte až do konce!“ vyzvala Tymošenková zástup demonstrantů na kyjevském náměstí Nezávislosti. „Nemáte právo z Majdanu odejít. Nepřestávejte!“ apelovala v emotivním projevu na stoupence opozice. Ti podle ní musí zůstat v ulicích, dokud nebudou zvoleni politici, kteří si zaslouží jejich důvěru. „Musíme to dokončit. Zasloužíte si novou zemi. Nedovolte, aby vznikla taková země, kterou nechcete,“ prohlásila Tymošenková.

21:06Tymošenková vystoupila v centru odporu na Majdanu

Opoziční vůdkyně Julija Tymošenková po svém propuštění z vězení přiletěla do Kyjeva na náměstí Nezávislosti. Poté, co byla na jejím invalidním vozíku vynesena na pódium, oslovila v emotivním projevu několikatisícový dav. Demonstranty vyzvala, aby Majdan zatím neopuštěli. Zároveň vyjádřila přesvědčení, že Ukrajina v blízké budoucnosti vstoupí do Evropské unie.

20:09Zaorálek: Je třeba dělat vše proti rozpadu Ukrajiny

„Nevěřím na rozpad Ukrajiny, jsem přesvědčen, že všechno co děláme, musíme dělat tak, aby k tomu nedošlo,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Přimluvil se za vznik vlády, která pojme co nejvíc sil zastoupených v ukrajinském parlamentu, který je podle něj legitimně zvolený.

19:21Dneškem podle Tymošenkové na Ukrajině padla diktatura

„Naše vlast ode dneška znovu uvidí slunce a oblohu, protože diktatura je u konce,“ prohlásila Tymošenková. „Diktatura nepadla díky politikům a diplomatům, ale díky lidem, kteří jsou na ulici a kteří dokázali chránit své rodiny a svou zemi,“ dodala opoziční vůdkyně, která nyní míří do Kyjeva.

Julija Tymošenková po propuštění z vězeníJulija Tymošenková po propuštění z vězení|CTK/APJulija Tymošenková po propuštění z vězení (foto: ČTK/AP).

18:52Barroso vítá propuštění Tymošenkové

Předseda Evropské komise José Barroso uvítal prostřednictvím svého twitterového účtu propuštění ukrajinské političky Julije Tymošenkové z vězení. Zdůraznil také, že pro budoucnost Ukrajiny je zásadní nezávislé soudnictví. Jinak EU zatím příliš na rychlý ukrajinský vývoj nereaguje.

17:58Tymošenková chce být prezidentkou

Vůdkyně ukrajinské opozice a bývalá premiérka Julija Tymošenková, která byla dnes propuštěna z vězení, chce kandidovat na prezidentku. Podle agentury ITAR-TASS to uvedla poté, co opustila věznici v Charkově.

17:19Potvrzeno: Tymošenková vyšla z vězení

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková opustila charkovské vězení, kde byla zadržována od roku 2011. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury a potvrdila to i strana bývalé ukrajinské premiérky.

16:36Poslanci zbavili Janukovyče funkce

Ukrajinský parlament formálně sesadil prezidenta Viktora Janukovyče a na 25. května vyhlásil nové prezidentské volby. Poslanci se usnesli, že Janukovyč není schopen vykonávat své ústavní povinnosti a protizákonně si přivlastnil plné moci.

16:09Lavrov: Západ by měl přinutit vzbouřený Kyjev k plnění dohod

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si v telefonickém rozhovoru s kolegy z Německa, Polska a Francie stěžoval na neplnění pátečních dohod uzavřených v Kyjevě a žádal bezodkladnou nápravu. Podle šéfa ruské demokracie vedou povstání v Kyjevě „ozbrojení extremisté“, kteří se dopouštějí pogromů a ohrožují svrchovanost Ukrajiny.

15:38Janukovyč zůstává na Ukrajině

„Nikdy ze země neodjedu, jsem zákonně zvoleným prezidentem. Záruky bezpečnosti jsem dostal od mezinárodních prostředníků,“ řekl Janukovyč ukrajinské televizi UBR.

Povstalec v Janukovyčově rezidenci MežigorjaPovstalec v Janukovyčově rezidenci Mežigorja|CTK/APPovstalec v Janukovyčově soukromé rezidenci Mežigorja (foto: ČTK).

15:15 Prezident Janukovyč podle agentury Interfax označil dění na Ukrajině za státní převrat. Demisi prý nepodá.

14:33Davy lidí si prohlížejí prezidentský palác

Masy lidí se nahrnuly do opuštěné soukromé rezidence prezidenta Janukovyče. V palácích nechybí ani soukromá zoologická zahrada.

14:28Janukovyč prý hledá cestu ze země

Janukovyčův tým podle regionálního listu Doněckije vesti nyní hledá způsob, jak by se z Ukrajiny bezpečně dostal. Hlavním problémem je prý fakt, že řada zemí už poskytnutí azylu pro ukrajinského prezidenta odmítla.

14:19Blíží se Janukovyčova rezignace?

Poslance ukrajinského parlamentu navzdory vyhlášené přestávce sněmovní služba povolala naléhavě do sněmovny. Podle agentury Unian se objevují signály, že poslanci budou seznámeni s prohlášením o rezignaci prezidenta Viktora Janukovyče.

14:08Informaci o osvobození Tymošenkové novináři z jejího okolí popřeli

Shodují se nicméně na tom, že po dnešním rozhodnutí parlamentu je otázka jejího osvobození otázkou hodin, ne-li minut. Za Tymošenkovou se už do Charkova vypravila její dcera Jevhenija a delegace členů Evropského parlamentu, která měla v Kyjevě pomáhat řešit vnitropolitickou krizi.

14:01Proruští poslanci v Charkově neuznávají legitimitu parlamentu

Sjezd prorusky orientovaných poslanců v Charkově dnes zpochybnil legitimitu ústředního parlamentu v Kyjevě a rozhodl o tom, že převezme odpovědnost za dodržování ústavního pořádku na ruskojazyčném jihovýchodě země. Rozhodnutí sněmovny v Kyjevě podle delegátů nejsou legitimní a destabilizují situaci v zemi.

13:54Tymošenková je na svobodě

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková dnes podle ukrajinské agentury TSN vyšla z charkovského vězení. Stalo se tak na základě rozhodnutí ukrajinského parlamentu, který změnil trestní kvalifikaci údajného překročení pravomocí, za něž byla v roce 2011 odsouzena k sedmi letům vězení.

13:21 Z postu generálního prokurátora poslanci odvolali Janukovyčova stoupence Viktora Pšonku, který v roce 2011 stál za odsouzením Tymošenkové. Podle šéfa strany Svoboda Oleha Ťahnyboka poslanci připravují zákon o rozpuštění pohotovostních jednotek Berkut.

12:51Ruskojazyční poslanci nechtějí rozbít Ukrajinu

Gubernátor Charkovské oblasti Michail Dobkin na sjezdu ruskojazyčných zastupitelů Ukrajiny v Charkově prohlásil, že smyslem charkovského jednání není oživit separatismus jihovýchodních oblastí. Přítomným poslancům prý jde o zachování jednotné Ukrajiny. „Nechceme zemi zničit, chceme ji zachovat,“ řekl Dobkin.

12:43Opoziční poslanec povede ministerstvo vnitra

Parlament zvolil opozičního poslance Arsena Avakova ministrem vnitra, v čele resortu má setrvat až do vytvoření nové koaliční vlády.

12:35Spolupracovník Tymošenkové Oleksandr Turčynov je šéfem parlamentu

Poslanec strany Vlast Oleksandr Turčynov, blízký spolupracovník vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, byl zvolen do funkce šéfa ukrajinského parlamentu. Pro Turčynova se vyslovila většina 288 ze 326 přítomných zastupitelů. Jde o první z řady klíčových hlasování, která dnes ukrajinský parlament čekají.

12:21Žádné střety, kulky a krveprolití

Na náměstí Nezávislosti v opozicí kontrolovaném Kyjevě se jsou prý dnes už jen pokojní demonstranti.

12:05Před prezidentskou v Kyjevě rezidencí stojí obrovská fronta zvědavců

Lidé si chtějí prohlédnout interiér sídla hlavy státu. V davu čekajících kolují spekulace o pozlacených umyvadlech a ložnicích přetékajících přepychem. Domobrana střežící Mežyhirju sice rezidenci označila za „majetek lidu“, dovnitř ale zatím pouští jen novináře.

11:58Janukovyč je v Charkově

Poradkyně Janukovyče Anna Hermanová potvrdila, že prezident se skutečně přemístil do Charkova. Hlava státu se podle Hermanové setká s voliči a promluví v televizi. Prchnout do ciziny prý Janukovyč rozhodně nehodlá.

11:15Na stranu opozice se přidal i Užhorod

Po delším váhání se připojila k opozici i Zakarpatská oblast s centrem v Užhorodu připojila k opozici. V nejzápadnější části Ukrajiny má prezident Janukovyč a jeho Strana regionů silné pozice. Vedení oblasti i užhorodskou radnici vytrvale ovládali stoupenci Janukovyče, ale opozici se dnes podařilo situaci zvrátit.

10:51Janukovyč z Ukrajiny neodjel

Prezident Viktor Janukovyč je prý stále na Ukrajině, agentuře Reuters to řekl zdroj z bezpečnostních sil. „Je v pořádku, on je na Ukrajině,“ citovala agentura svůj zdroj.

10:39Opozice chce volby už v květnu

Podle opozičního lídra Vitalije Klička musí proběhnout předčasné prezidentské volby nejpozději do 25. května.

10:32 Do bašty prezidenta Janukovyče Charkova se údajně sjíždějí brigády donbaských horníků, kteří vytvářejí dobrovolnické hlídky.

10:25Janukovyč nepodepsal omezení svých pravomocí

Vůdce opoziční strany Vlast Arsenij Jaceňuk upozornil, že prezident před svým útěkem nepodepsal zákon o návratu k ústavě z roku 2004, která omezuje jeho pravomoci. Zákon v pátek schválil parlament, ale bez prezidentského podpisu nemůže vstoupit v platnost.

10:21Naléhavost nových voleb

Nepřítomnost prezidenta a členů jeho vlády podle poslanců jen umocňuje naléhavou nutnost jmenovat nový kabinet a připravit půdu pro mimořádné prezidentské volby. Parlament by podle jeho expředsedy Volodymyra Lytvyna měl zvolit už dnes alespoň ministry obrany a vnitra.

10:13Janukovyč zmizel

Rezidence prezidenta Janukovyče ležící asi třicet kilometrů severně od metropole je pustá, objekt opustila i prezidentská ochranka. Do objektu, dosud nepřístupného médiím, podle listu Fokus volně vstupují novináři a televizní týmy.

10:10Demisi podal i místopředseda sněmovny Ihor Kaletnik

Dnešní parlamentní schůzi řídí kolega Kaletnika Ruslan Košulynskyj. Podle parlamentních zpravodajů ukrajinských médií z vládní Strany regionů odešla poměrně velká skupina poslanců, v pátek jich bylo údajně přes deset, dnes se k nim připojilo šest dalších.

9:37Rezignace šéfa parlamentu

Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak odstoupil z funkce, údajně kvůli podlomenému zdraví. Poslancům, kteří se dnes sešli ve sněmovně střežené hlídkami ozbrojených radikálů, to Rybak sdělil dopisem.

9:31 Na dopolední schůzi parlamentu se dostavilo 248 ze 450 zastupitelů, šéf hnutí UDAR Vitalij Kličko jim chce předložit k hlasování návrh rezoluce požadující rezignaci prezidenta Viktora Janukovyče.

9:08Parubij potvrdil obsazení dalších vládních budov

Oddíly Majdanu podle Parubije ovládly i úřad vlády, sídlo prezidenta a objekt ministerstva obrany. „Řekli jsme policistům, že všichni mohou přejít na stranu Majdanu. Všichni, kteří jsou spořádaní a čestní, se mohou postavit do našich řad,“ prohlásil Parubij.

9:03Opozice: Pod naší kontrolou je celá vládní čtvrť

„Sedmá sotňa domobrany je v Nejvyšší radě (parlamentu), jejímž velitelem se stal Maxim Burbak. Objekt střeží jednotka Pravého sektoru,“ řekl vůdce protestů Parubij z tribuny na Majdanu. Sotňa je jednotka zhruba o velikosti roty a o síle stovky mužů.

8:46 Charkovské letiště popírá, že by prezidentský letoun ve městě přistál.

8:23Zprávy o Janukovyčově cestě do Charkova podpořili Američané

„Není nic neobvyklého na tom, že po tak rozsáhlých politických krocích navštíví východ země, který je jeho základnou,“ upřesnil nejmenovaný americký představitel.

7:58O osudu Janukovyče se šíří spousta spekulací

Televize Espreso uvedla, že prezidentský letoun přistál ve Spojených arabských emirátech. Sesazený ministr vnitra Vitalij Zacharčenko, jeden z hlavních terčů opoziční kritiky, se údajně uchýlil do běloruského azylu.

7:43Opozice kontroluje celý Kyjev

Protivládní síly podle informací některých ukrajinských médií převzaly kontrolu nad celým Kyjevem a ovládají také vládní budovy, včetně sídla parlamentu nebo prezidenta

20:51Potvrzený termín voleb

Šéf administrativy prezidenta Viktora Janukovyče potvrdil vypsání prezidentských voleb na letošní prosinec.

20:25Centrum Kyjeva se opět plní

Zástupy lidí se podle České televize opět schází na kyjevském náměstí Nezávislosti, kde se shromažďují také rakve obětí včerejších protestů.

19:39Unie by měla odsoudit radikály, vyzval Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval Evropskou unii vyzval k odsouzení radikálů. „Sergej Lavrov odsoudil aktivity radikálů, kteří nesou plnou zodpovědnost za násilí a ztráty na životech a vyzval EU a její členské státy, aby jasně tyto aktivity odmítly,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

18:33Jásot na Majdanu

Davy lidí na kyjevském náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan, na rozhodnutí parlamentu, který osvobodil Tymošenkovou, zareagovaly jásotem a ovacemi.

17:51Parlament osvobodil Tymošenkovou

Ukrajinští poslanci schválili zákon umožňující osvobodit vězněnou vůdkyni opozice, bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou. Parlament hlasy 310 zákonodárců zrušil trestnost skutku, za který byla expremiérka odsouzena na sedm let do vězení. Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/online-janukovyc-ustoupil-prisel-o-pravomoci-a-tymosenkova-miri-na-svobodu-1062866#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Profil Dmytro Jaroše: Kdo je hlavní organizátor protivládních střetů?