Ukrajině hrozí rozpad, Evropa vyzvala k zachování celistvosti země

Ukrajinští povstalci v Kyjevě

Ukrajinští povstalci v Kyjevě Zdroj: CTK/AP

Mocenská struktura ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, která v posledních letech odolávala kritice Západu i tlaku opozice, se po měsících mocenského zápasu zhroutila. Parlament převzal exekutivní pravomoc a dosud vězněná expremiérka Julija Tymošenková vyšla na svobodu. Stále naléhavěji ale zaznívá obava, že cenou za vítězství prozápadních sil může být rozpad země. Evropští představitelé vyzvali k zachování celistvosti Ukrajiny.

Prezident se uchýlil na východ země a pravomoc nových vládců Kyjeva neuznává. Opozice ho zbavila úřadu a na květen vypsala prezidentské volby. Podle optimistů hrozí Ukrajině dvojvládí, podle pesimistů rozpad. Dvě největší ukrajinská města se v sobotu vydala opačným směrem a stala se místem, kde se může rozhodnout o budoucnosti země.

Zatímco v kyjevském parlamentu poslanci likvidují kritizované zákony z éry Janukovyče a hlasují o složení přechodné vlády, v Charkově na východě poslanci ruskojazyčných regionů označili kyjevské vzbouřence za vrahy a teroristy a rozhodli se převzít odpovědnost za „ústavní pořádek“ do svých rukou. Své stoupence povolali do zbraně.

Puč v Kyjevě

Sám prezident v televizním projevu z Charkova označil mocenské změny v Kyjevě za puč a ujistil své stoupence i odpůrce, že demisi podat nehodlá. Akce radikální opozice, které v Kyjevě vedly k faktickému převratu, přirovnal k řádění nacistů ve 30. letech 20. století. Veškerá dnešní a páteční rozhodnutí ukrajinského parlamentu jsou podle Janukovyče nezákonná. „Není to opozice, jsou to banditi,“ řekl rozhořčeně prezident.

Evropa apeluje: Zachovejte územní integritu země!
Evropská unie očekává, že se všichni na Ukrajině budou chovat odpovědně s ohledem na potřebu hájit jednotu, suverenitu, nezávislost a územní celistvost země, uvedla v prohlášení šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. „Vyzývám všechny k dodržování vlády práva a ústavy,“ dodala.
Rovněž německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v sobotu večer vyzval ukrajinské politiky, aby učinili vše pro zachování územní integrity země. „Všechna politická rozhodnutí by měla mít na paměti udržení územní integrity a národní jednoty Ukrajiny,“ konstatoval Steinmeier. Německý ministr dále vyzval tábor stoupenců Viktora Janukovyče i opoziční síly, aby „neprovokovaly činy, které by mohly mít fatální následky“. „Apeluji se vší naléhavostí na politické představitele, aby ukončili stupňování politického napětí a projevili soudnost,“ dodal.
Polský premiér Donald Tusk v sobotu večer podle agentury AFP řekl, že existují síly, které územní celistvost Ukrajiny ohrožují. O jaké síly se jedná, neupřesnil.
Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes podobně jako další západní představitelé přivítal nečekané osvobození expremiérky Tymošenkové a vyzval ke klidu na Ukrajině. Žádal rovněž zachování jednoty země.

Opozice na jeho projev reagovala oznámením, že hlava státu nemůže vykonávat své ústavní pravomoci. Je tudíž zapotřebí mimořádných prezidentských voleb, které se uskuteční 25. května. Poslanci svůj návrh odhlasovali za skandovaného potlesku a zpěvu ukrajinské hymny.

Obměna klíčových postů

Už dopoledne parlament zahájil radikální obměnu klíčových postů, z nichž poslanci odvolali prezidentovy věrné. Novým šéfem sněmovny se stal poslanec strany Vlast Oleksandr Turčynov, novým ministrem vnitra byl jmenován opozičník Arsen Avakov. Loajalitu novému šéfovi přišli velitelé hlavních bezpečnostních složek vyjádřit přímo do parlamentu.

O místo přišel generální prokurátor Viktor Pšonka, ministr obrany Pavlo Lebeděv na odvolání nečekal a prchl na poloostrov Krym.

Tymošenková je na svobodě

Poslanci schválili zákon, který umožňuje propustit vězněnou expremiérku Tymošenkovou bez souhlasu prezidenta. Na svobodu se expremiérka dostala už dnes. Ústavní většinou zároveň poslanci rozhodli, že podpis prezidenta není zapotřebí ani k omezení jeho vlastních pravomocí.

Rázné kroky Majdanu (centra protivládních demonstrací v Kyjevě) a jeho zástupců ve sněmovně nezůstaly bez reakce. Proruští poslanci je důrazně odsoudili na svém sjezdu v Charkově, po dvou dnech mlčení se ozvala i Moskva.

Charkov kyjevský parlament neuznává

Podle rezoluce charkovského sjezdu kyjevský parlament pracuje „v ovzduší teroru a výhrůžek smrtí“ a jeho rozhodnutí nejsou legitimní. „Veškerou odpovědnost za dodržování ústavního pořádku přebírají v místě své působnosti na jihovýchodě země orgány samosprávy,“ konstatuje rezoluce. Účastnici sjezdu, mezi nimiž byla i početná delegace moskevských kolegů, rovněž vyzvali k vytváření ozbrojených oddílů domobrany.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dal průchod svému rozhořčení nad vzniklou situací v telefonickém rozhovoru s partnery z Berlína, Varšavy a Paříže. Právě oni totiž zprostředkovali páteční dohodu Janukovyče s opozicí, kterou podle Lavrova povstalci nedodržují.

Místo konsolidace a uklidnění se v Kyjevě „ozbrojení extremisté“ dopouštějí pogromů a ohrožují svrchovanost Ukrajiny. Západ by měl využít svého vlivu a zasáhnout, konstatoval Lavrov.

Sobota na Ukrajině
- Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru přivítali páteční dohodu na Ukrajině a vyzvali k jejímu okamžitému plnění.
- Opoziční poslanec Andrij Parubij, označovaný za politického vůdce Majdanu (ústřední náměstí Nezávislosti), ráno oznámil, že povstalci ovládli Kyjev, včetně vládní čtvrti a parlamentu.
- Po ostatních západoukrajinských regionech se k opozici připojila i Zakarpatská oblast s centrem v Užhorodu.
- Předseda ukrajinského parlamentu (Nejvyšší rady) Volodymyr Rybak odstoupil z funkce, údajně ze zdravotních důvodů. V čele parlamentu jej nahradil poslanec strany Vlast Oleksandr Turčynov. Demisi podal i místopředseda sněmovny Ihor Kaletnik.
- Poslanci rozhodli, že prezident Janukovyč už není schopen vykonávat své ústavní povinnosti a na 25. května vyhlásili nové prezidentské volby. Janukovyč ale už předtím všechna rozhodnutí kyjevského parlamentu označil za nezákonná a odmítl rezignovat. Nynější vývoj událostí označil za státní převrat.
- Parlament také schválil zákon umožňující propustit z vězení expremiérku Juliji Tymošenkovou bez souhlasu prezidenta. Tak se i stalo. Poté, co opustila věznici v Charkově, Tymošenková novinářům oznámila, že chce kandidovat na prezidentku.
- Parlament rovněž zahájil sestavování nové přechodné vlády. Do čela ministerstva vnitra poslanci jmenovali opozičního politika Arsena Avakova. Z postu generálního prokurátora poslanci odvolali Janukovyčova stoupence Viktora Pšonku, který v roce 2011 stál za odsouzením Tymošenkové.
- Poslanci také velkou většinou hlasů schválili rezoluci o nepřípustnosti separatismu. Rezoluce takové jednání označuje za zločin, který bude potrestán.
- V Charkově začal sjezd zastupitelů z ruskojazyčných oblastí Ukrajiny. Sjezd zpochybnil legitimitu ústředního parlamentu v Kyjevě a rozhodl o tom, že převezme odpovědnost za „dodržování ústavního pořádku“ na jihovýchodě země.

Profil Dmytro Jaroše: Kdo je hlavní organizátor protivládních střetů?