ONLINE: EU neuznává odtržení Krymu

Kozáci při proruském protestu před budovou místního parlamentu v Simferopolu

Kozáci při proruském protestu před budovou místního parlamentu v Simferopolu Zdroj: ctk/ap

Krymský parlament přijal „zásadní rozhodnutí“ o členství Krymské autonomní republiky v Ruské federaci. Uvedl to místopředseda krymské autonomní vlády Rustan Těmirgalijev. Krym žádá Rusko, aby zahájilo příslušné správní kroky. Rozhodnutí parlamentu má podle Těmirgalijeva okamžitou platnost a ukrajinská armáda je proto považovaná za okupační. EU považuje rozhodnutí parlamentu za nelegitimní.

Parlament na Krymu schválil rezoluci o dvou bodech: v prvním rozhodl o vstupu Krymské autonomní republiky do Ruské federace jako její nový subjekt a ve druhém vyhlásil referendum o této otázce na 16. března, tedy o dva týdny dříve než byl původní termín. V referendu budou obyvatelé Krymu odpovídat, zda jsou pro připojení Krymu k Rusku. Těmirgalijev dále řekl, že krymská vláda hodlá jako oficiální měnu přijmout ruský rubl a znárodní veškerý majetek ukrajinského státu.

Rusové na Krymu uvítali rozhodnutí parlamentu o připojení k RuskuRusové na Krymu uvítali rozhodnutí parlamentu o připojení k Rusku | ctkKrymští Rusové rozhodnutí parlamentu bouřlivě uvítali

Několikatisícový dav proruských aktivistů shromážděný před simferopolským parlamentem přijal zprávu výkřiky radosti, skandováním „Rusko!“ a máváním ruských státních vlajek.

Bezprostředně po oznámení přišla z Moskvy i první reakce ruských politiků. Místopředseda Státní dumy Sergej Něverov označil rozhodnutí krymských poslanců za historické. „Jsme jednotný národ, který byl z vůle neodpovědných stranických funkcionářů rozdělen,“ řekl Něverov s odkazem na rozhodnutí někdejšího sovětského vůdce Nikity Chruščova, který před šedesáti lety věnoval do té doby ruský Krym Ukrajině.

Moskva zvažuje jednání

Moskva dnes nevyloučila možnost setkání ukrajinských a ruských diplomatů ještě před zasedáním ministrů zahraničí Společenství nezávislých států začátkem dubna. Západ se přitom dosud marně snažit přimět Rusy k jednání. Ukrajinská vláda také usiluje o upevnění kontroly nad východem země, kde v Doněcku policie vytlačila ze sídla oblastní správy proruské radikály. Ti budovu obsadili ve středu a na její střeše vyvěsili ruskou vlajku.

Evropská unie rovněž zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých představitelů země. Vedle Janukovyče se opatření týká i někdejšího premiéra či ministra vnitra. Podobné postihy chystá také Kanada.

Podobný krok již učinily minulý týden Švýcarsko a Lichtenštejnsko a samostatně jako první členská země EU také Rakousko. Švýcarsko vyšetřuje Janukovyče kvůli podezření z praní špinavých peněz, bývalý ukrajinský lídr přitom minulý pátek na tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu popřel, že by měl v zahraničí nějaké bankovní účty.

Seznam prominentních Ukrajinců, jimž EU blokuje majetek
1. Viktor Janukovyč (63) - bývalý prezident,
2. Vitalij Zacharčenko (51) - bývalý ministr vnitra,
3. Viktor Pšonka (60) - bývalý generální prokurátor,
4. Oleksandr Jakymenko (49) - bývalý šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU),
5. Andrij Portnov (40) - bývalý poradce prezidenta,
6. Olena Lukašová (37) - bývalá ministryně spravedlnosti,
7. Andrij Kljujev (49) - bývalý šéf prezidentské administrativy,
8. Viktor Ratušňak (54) - bývalý náměstek ministra vnitra,
9. Oleksandr Janukovyč (40) - podnikatel, syn bývalého prezidenta Viktora Janukovyče,
10. Viktor Janukovyč (32) - poslanec Nejvyšší rady (parlamentu), syn bývalého prezidenta Viktora Janukovyče,
11. Artem Pšonka (37) - zástupce šéfa poslanecké frakce bývalé vládní Strany regionů, syn bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonky,
12. Serhij Kljujev (44) - podnikatel, bratr bývalého šéfa prezidentské administrativy Andrije Kljujeva,
13. Mykola Azarov (66) - bývalý předseda vlády,
14. Oleksij Azarov (42) - syn bývalého předsedy vlády Mykoly Azarova,
15. Serhij Kurčenko (28) - podnikatel,
16. Dmytro Tabačnyk (50) - bývalý ministr školství,
17. Rajisa Bohatyrjovová (61) - bývalá ministryně zdravotnictví,
18. Ihor Kalinin (54) - bývalý poradce prezidenta.

SLEDUJEME ONLINE:

01:19Obama vyzval po telefonu Putina k diplomatickému řešení Ukrajiny

Americký prezident Barack Obama opět hovořil ve čtvrtek večer telefonicky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o situaci na Ukrajině a vyzval ho, aby přistoupil na diplomatické řešení krize. V hodinovém rozhovoru Obama podle Bílého domu kromě jiného zdůraznil, že Ruský postup na Krymu je porušením svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Uvedly to zahraniční agentury.

Během jejich druhého telefonického rozhovoru v posledních šesti dnech nejvyšší americký představitel podle Reuters zdůraznil podmínky diplomatického řešení. Rusko má podle něj na Krymu stáhnout své jednotky na své tamní základny, umožnit mezinárodním pozorovatelům zajistit na místě práva tamních etnických Rusů a přistoupit na přímá jednání s ukrajinskými představiteli.

22:08Tymošenková: Rusko má Ukrajinu na mušce

Evropa musí jednat, aby zabránila agresi Ruska, které drží Ukrajince na mušce. V Dublinu to dnes prohlásila ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, která se v Irsku zúčastnila sjezdu Evropské lidové strany.

„V posledních týdnech se Ukrajina stala něčím víc než jen zemí, stala se symbolem, ideou, ideou evropské svobody, ideou evropské síly, nenechte ji proto padnout,“ řekla Tymošenková s odkazem na ruskou vojenskou intervenci na jihoukrajinském Krymu. „Kreml musí pochopit, že Ukrajina je státem, ne teritoriem, svrchovanou zemí, která se může z vlastní vůle připojit k Evropě,“ prohlásila. „Není vazalem nebo kolonií, která může být vehnána do klece. Jsme jiní, jsme svobodní a chceme něco jiného, než co nám dnes může nabídnout (ruský prezident Vladimir) Putin,“ řekla.

20:42USA uvažují o vývozu zemního plynu do Evropy

Ve Spojených státech se na vysoké vládní úrovni diskutuje, jak využít rozsáhlých amerických zdrojů zemního plynu při řešení krize nynější krize na Ukrajině. Připustil to dnes náměstek amerického ministra zahraničí William Burns. Zastánci urychlení dosud omezovaného vývozu zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA argumentují tím, že by to oslabilo páku, kterou má v tomto směru Rusko na Ukrajinu a Evropu.

„Určitě ano,“ řekl Burns v Senátu na otázku republikánského senátora Boba Corkera, zda se ve vládě aktivně diskutuje o využití amerického plynu tak, aby to Evropě pomohlo zavést sankce proti Rusku a Ukrajině pomohlo přežít případné zastavení ruských dodávek. Bílý dům se vyhnul odpovědi na otázku, zda USA zmírní překážky vývozu LNG v zájmu pomoci Ukrajině. „Regulační pravomoci ve vývozu LNG má ministerstvo energetiky. Ministerstvo o tom rozhoduje nadále na základě veřejného zájmu případ od případu,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu Jay Carney.

20:07Obama: Referendum na Krymu by porušovalo mezinárodní právo

Referendum na Krymu by porušovalo mezinárodní právo a odporovalo ukrajinské ústavě. Prohlásil to dnes americký prezident Barack Obama, který také zdůraznil americkou podporu východoevropským spojencům. Krymské místní úřady vyhlásily na 16. března referendum o připojení ukrajinského poloostrova k Rusku.

Demonstranti ve Varšavě žádají uvalení sankcí na RuskoDemonstranti ve Varšavě žádají uvalení sankcí na Rusko | ctk/apDemonstranti ve Varšavě žádají uvalení sankcí na Rusko

19:23Klaus: Krizi na Ukrajině způsobily i EU a USA

Evropská unie a USA přispěly k vyhrocení situace na Ukrajině, myslí si bývalý prezident Václav Klaus. Bývalá hlava státu přirovnala nepokoje k situaci v Jugoslávii před 20 lety, kdy se po válkách rozpadla.

Čtěte více

18:30O podobě sankcí se zatím nerozhodlo

Navrhované hospodářské sankce, kterými Evropská unie hrozí Rusku, pokud nedosáhne pokroku při jednání s Ukrajinou o krirzi na Krymu, zatím nemají jasně stanovenou podobu. Uvedla to po mimořádném summitu špiček EU německá kancléřka Angela Merkelová.

18:15EU pozastavuje jednání o vízech

Evropská unie potvrdila pozastavení jednání o bezvízovem styku s Ruskem.

18:04Zmražení ruských kont se zatím nekoná

Brusel se zatím rozhodl neblokovat bankovní účty představitelů ruského režimu či zavést vůči nim jiné sankce, uvedl Hermann van Rompuy. EU ale k sankcím sáhne, pokud Rusko nepřistoupí na jednání o Krymu.

18:01EU podepíše asociační dohodu s Ukrajinou

EU do květnových voleb na Ukrajině podepíše asociační dohodu s Kyjevem, řekl Hermann van Rompuy. Unie počítá s tím, že co nejrychleji usnadní přístup ukrajinského zboží na ukrajinské trhy a je připravena podpořit energetickou soběstačnost Ukrajiny. Van Rompuy také Potvrdil dříve proklamované odhodlání EU podepsat asociační dohody s Moldavskem a Gruzií, a to nejpozději v srpnu.

17:57Summit EU: Odtržení Krymu je nelegitimní

Mimořádný summit EU o krymské krizi skončil. „Vyzýváme Rusko, aby se z Ukrajiny stáhlo. Rozhodnutí krymského parlamentu vyhlásit odtržení od Ukrajiny považujeme za nelegitimní a tudíž nelegální,“ řekl po jednání unijní prezident Hermann van Rompuy. Dodal, že je ochoten jednat o jakémkoli řešení krize, které zachová územní celistvost země.

17:53Americké stíhačky se přesouvají do Polska. Na cvičení

USA neposílí svou vojenskou přítomnost jen v Pobaltských zemích. Dvanáct amerických stíhaček F-16 v pondělí zamíří na cvičení do Polska.

17:40Rusové zablokovali přístup do přístavu ukrajinského námořnictva

Ruská armáda potopila v ústi přístavu Mirnyj vyřazenou protiponorkovou loď. Prakticky tak ukrajinskému námořnictvu zabránila ve využívání přístavu, ve kterém sídlí část ukrajinské námořní flotily, uvedla agentura Unian.

17:35NATO posiluje vzdušnou obranu na Baltu

Ke čtyřem stíhačkám Severoatlantické alinace, které dlouhodobě střeží vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska, se dnes přidalo dalších šest amerických bojových letounů a dvě tankovací letadla, sdělilo litevské ministerstvo obrany.

16:11Americké sankce se nebudou týkat Putina

Vízové sankce, které USA vyhlásily proti osobám odpovědným za „ohrožení svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a podkopání ukrajinských demokratických procesů“, se nebudou týkat ruského prezidenta Vladimira Putina. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný vysoce postavený člen vlády USA. „Hlavy státu jsou sankcemi postihovány zřídka, je to neobvyklé opatření,“ uvedl.

15:30Ministři Lavrov a Kerry nenašli společnou řeč. Moskva ale návrhy USA posoudí

Bez konkrétních výsledků skončila v Římě schůzka ministrů zahraničí USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeje Lavrova. Ministři se během 24 hodin setkali už podruhé k jednání o krizové situaci na Ukrajině po ruském vpádu na Krym. „Shody zatím dosaženo nebylo,“ řekl Lavrov po schůzce s americkým partnerem. Americké návrhy prý ale Moskva posoudí. Z vyjádření ruského ministra vyplynulo, že vyslechl Kerryho návrhy na řešení ukrajinského konfliktu. „O konečné dohodě zatím nelze hovořit. Prezidentu Ruské federace podám zprávu, a prezident pak rozhodne,“ řekl Lavrov.

15:05 Jaceňuk: Rozhodnutí krymského parlamentu o připojení k Rusku nemá váhu

Rozhodnutí krymského parlamentu o připojení k Rusku není legitimní, uvedl dnes v Bruselu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňjuk. Premiér dále řekl, že se pro řešení krize musí najít mírové prostředky. Dění na Krymu Jaceňuk považuje za ozbrojenou agresi. “ Ukrajina podporuje své vojáky,“ řekl na závěr svého vystoupení.

15:00 USA vyhlásily vízové sankce, mají se týkat i Rusů

Bílý dům nařídil vízové sankce proti osobám a institucím odpovědným za „ohrožení svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a podkopání ukrajinských demokratických procesů“. Příslušný dekret podle agentury AP podepsal prezident Barack Obama. Sankce se mají týkat i Rusů a politiků autonomního Krymu.

14:45 Babiš: Ekonomické sankce situaci na Ukrajině nevyřeší Katastrofální důsledky pro celou Evropu by přinesly ekonomické sankce vůči Rusku. Situaci na Ukrajině by nevyřešily, naopak. Po setkání s kandidátem na šéfa evropské komise a šéfem aliance evropských liberálů a demokratů Guyem Verhofstadtem to řekl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle Babiše jsou řešením diplomatická jednání, která stabilizují situaci v zemi.

14:40 Ministr zemědělství Jurečka vyvěsil před úřadem ukrajinskou vlajku

„Jedná se symbolické gesto a podporu ukrajinskému lidu. Chceme ukázat, že situaci sledujeme a není nám lhostejný osud Ukrajiny,“ uvedl v ČT ministr Marian Jurečka. Jedná se o jeho vlastní iniciativu.

14: 30 Misi pozorovatelů na Krym rusové nepustili

Pozorovatelům z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ruské síly odepřely přístup na Krym.

14:05 Krymský parlament zve ruské vojáky. Ukrajinská armáda je prý okupační

Místopředseda krymské autonomní vlády Rustan Těmirgalijev řekl, že po rozhodnutí parlamentu o připojení k Rusku, které má okamžitou platnost, jsou na území Krymu vítána pouze ruská vojska. „Vzhledem k tomu, že se Krym stal územím Ruské federace, mohou zde oficiálně být pouze ruská vojska. Ozbrojené síly jiných zemí (Ukrajiny) budou považovány za okupanty,“ řekl podle listu Ukrajinskaja pravda Těmirgalijev.

13:50Rusko vyčká do výsledků referenda

Ruské stanovisko ke krymské krizi dostane konečnou podobu v závislosti na výsledcích krymského referenda o odtržení. Šéf výboru Státní dumy pro styky s postsovětskými státy Leonid Sluckij řekl, že všechny ruské parlamentní frakce usilují o zachování územní celistvosti Ukrajiny, ale zároveň chápou motivy obyvatel Krymu.

13:00 Putinova popularita v Rusku roste. Blíží se rekordu

Obliba Vladimira Putina v ruské společnosti se už druhý týden drží na bezmála rekordní úrovni. Potvrzují to výsledky průzkumu agentury VCIOM. Podle výsledků průzkumu schvaluje Putinovu činnost ve funkci hlavy státu 67,8 procenta Rusů. Právě rozhodný postup v ukrajinské krizi je důvodem vysoké Putinovy popularity podle 53 procent dotázaných. Přes 40 procent Rusů spojuje vysoké Putinovy preference s úspěšnou zimní olympiádou v Soči.

12:00 Komentátor týdeníku Euro Miroslav Zámečník hodnotí možnou pomoc Ukrajině

Rychle je třeba uzavřít takovou Asociační dohodu, která poskytne lepší přístup konkurenceschopného ukrajinského zboží - v první řadě zemědělských komodit - na evropské trhy, než to, co bylo nabízeno před Majdanem (a vším, co následovalo).

Čtěte celý komentář

Makrooko Miroslava ZámečníkaMakrooko Miroslava Zámečníka

11:40 Putin lže. USA komentují jeho tvrzení o Ukrajině

Ministerstvo zahraničí Spojených států vydalo dokument o deseti tvrzeních ruského prezidenta Vladimira Putina o situaci na Ukrajině, která Američané označují za nepravdivá. Přečtěte si, jak situaci vnímají světová média.

11:26 Krymský parlament chce připojení k Rusku

Krym žádá Rusko, aby zahájilo příslušné správní kroky, aby se poloostrov připojil k Rusku. Krymské referendum o připojení k Rusku se uskuteční 16. března, tedy o dva týdny dříve, než se předpokládalo.

11:12Rusko nevylučuje schůzku s Ukrajinci

Moskva nevyloučila možnost setkání ukrajinských a ruských diplomatů ještě před zasedáním ministrů zahraničí Společenství nezávislých států (SNS) začátkem dubna. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na náměstka ministra zahraničí Vasilije Nebenzji. „Čtvrtého dubna bude v Moskvě pravidelné zasedání ministrů zahraničí SNS a já nevylučuji, že v nějaké formě se setkáme ještě předtím, a to i s Ukrajinci,“ prohlásil Nebenzja.

Náměstek rovněž sdělil, že o možných diplomatických konzultacích nedávno hovořil s ukrajinským velvyslancem v Moskvě. Mluvil s ním prý také o předsednictví Ukrajiny v rámci SNS, kterého se Kyjev nevzdal a chce ho přijmout.

10:52Česko upřednostňuje diplomatické řešení ukrajinské krize

„Česká republika upřednostňuje diplomatické, politické řešení krize kolem Ukrajiny,“ řekl při příchodu na dnešní mimořádný summit EU český premiér Bohuslav Sobotka. Diskusi o možných opatřeních proti Rusku se podle něj Praha nebrání, je však opatrná, pokud se týká možnosti plošných ekonomických sankcí. Moskva nakonec bude respektovat rozhodný postoj mezinárodního společenství, Evropské unie a NATO, míní český premiér.

10:02Policie v Doněcku zasáhla proti proruským radikálům

Ukrajinská policie dnes ráno v Doněcku vytlačila ze sídla oblastní správy proruské radikály, kteří budovu obsadili ve středu a na její střeše vyvěsili ruskou vlajku. Policisté podle místních médií rázným zákrokem budovu vyklidili a zadrželi 70 lidí. Mezi zatčenými je údajně i vůdce radikálů, „lidový gubernátor“ Pavel Gubarev.

Sídlo doněckého gubernátora nyní střeží silné policejní oddíly, u vchodu do budovy je rozmístěna těžká vojenská technika. Gubarevovi lidé ve středu do objektu násilím pronikli a žádali vypsání referenda o budoucím osudu oblasti. Na náměstí před budovou se mezitím sešly stovky proevropských demonstrantů, kteří s požadavky proruských radikálů nesouhlasí.

Proruští demonstranti před sídlem oblastní správy v ukrajinském DoněckuProruští demonstranti před sídlem oblastní správy v ukrajinském Doněcku | CTK/APProruští demonstranti před sídlem doněckého gubernátora (foto ČTK/AP):

8:56Na berlínském veletrhu Krym dál turisty láká k návštěvě

Bez ohledu na neklidnou situaci na Ukrajině a ruskou okupaci Krymu, nabízejí Ukrajinci na berlínském veletrhu turistiky i nadále letoviska na tomto ukrajinském poloostrově, dále plavby po Černém moři i malebný Kyjev jako ideální místo na dovolenou. Mladá hosteska rozdávající sklenky krymského „šampaňského“ mířila ukazovátkem na místa na poloostrově, z nichž se nyní stala ohniska toho, co analytici označují za největší krizi od konce studené války. A za ní visel velký plakát kyjevského náměstí Majdan, které se koncem minulého měsíce změnilo na válečnou zónu.

8:44Tisíce lidí demonstrovaly v Charkově proti vládě v Kyjevě Asi 3000 lidí protestovalo ve středu večer v centru východoukrajinského Charkova proti nové prozápadní vládě v Kyjevě a žádalo referendum o statusu Ukrajiny. Účastníci akce zamířili k sídle guvernéra, kterou chránilo asi 200 příslušníků pořádkových sil. K vážnějšímu incidentu ale nedošlo. Aktivisté hnutí „Neustoupíme“ se podle serveru Charkovské zpravodajské agentury sešli s guvernérem Igorem Balutou, aby mu oznámili, že ho ve funkci neuznávají.

5:36Putin na Ukrajině překrucuje fakta, tvrdí americká diplomacie

Ruský prezident Vladimir Putin podle Spojených států zdůvodňuje okupaci ukrajinského Krymu směsicí nepravdivých tvrzení a překroucených faktů. Americké ministerstvo zahraničí publikovalo souhrn faktů, které podle úřadu uvádějí na pravou míru Putinovu manipulaci s informacemi. Podobná nařčení lídra některé ze světových zemí z nepravdivých tvrzení je pro americký úřad zcela nezvyklá.

Dokument obsahuje desítku Putinových tvrzení a jejich americký výklad. „Pan Putin říká: Ruské jednotky na Krymu jednají pouze ve snaze bránit majetek ruské armády. Jsou to 'skupiny občanské domobrany', nikoli ruské jednotky, které se zmocnily infrastruktury a vojenských zařízení na Krymu,“ uvádí úřad první tvrzení ruského prezidenta. „Fakta: Existují jasné důkazy, že v jádru vysoce organizovaných protiukrajinských sil na Krymu jsou příslušníci ruských tajných služeb,“ oponuje ministerstvo na dalším řádku Putinově verzi.

02:22Janukovyč má v Evropě zablokovaný majetek

Evropská unie ode dněška zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých předních představitelů této země. Brusel tak dnes učinil publikací tohoto nařízení v Úředním věstníku EU, kde zveřejnil jména všech osob, proti nimž uplatnil finanční sankce. Unie tím vyhověla žádosti nového vedení země. Sankce platí ode dneška.

Na seznamu lidí, jejichž majetek žádal Kyjev obstavit kvůli podezření ze zpronevěry miliardy dolarů, je například bývalý premiér Mykola Azarov, exministr vnitra Vitalij Zacharčenko či někdejší generální prokurátor Viktor Pšonka. Mezi bývalé prominenty bez přístupu ke svému majetku v EU patří ode dneška také dva Janukovyčovi synové Oleksandr a Viktor.

21:30Západ nabízí Kyjevu pomoc, jeho nátlaku Moskva ale vzdoruje

Po týdnu diskusí dnes Západ důrazně vstoupil do ukrajinského konfliktu nabídkou finanční pomoci Kyjevu, vysláním vojenských pozorovatelů na Krym a snahou přinutit Moskvu k ústupkům hrozbou sankcí a přerušení spolupráce. Rusko se ale snaží odpovídat stejnou mincí - na finanční i diplomatické úrovni, kde USA a Rusko nemohou najít společnou řeč. Na Ukrajině se pozornost z Krymu okupovaného ruskými vojáky začíná soustřeďovat do dalších východoukrajinských oblastí, kde stoupá proruská aktivita.

Jak se vyvíjela situace ve středu? Sledovali jsme online