ONLINE: EU svolala kvůli Krymu mimořádný summit, zvažuje protiruské sankce

Figurína ruského prezidenta Vladimira Putina na karnevalu v německém Düsseldorfu

Figurína ruského prezidenta Vladimira Putina na karnevalu v německém Düsseldorfu Zdroj: CTK/AP

Nedělní demonstrace v New Yorku, USA
Nedělní demonstrace v Kyjevě
Nedělní demonstrace v Kyjevě
Nedělní demonstrace v Kyjevě
Nedělní demonstrace v Kyjevě
5
Fotogalerie
Lídři zemí Evropské unie se kvůli krizi na Krymu ve čtvrtek sejdou na mimořádném summitu v Bruselu. Unie přitom uvažuje o uvalení sankcí vůči Rusku, podobně se už vyjádřili i Američané. Zítra bude opět řešit Ukrajinu také NATO. Schůzka proběhne na základě článku čtyři Severoatlantické smlouvy, který umožňuje svolat konzultace v případě ohrožení územní celistvosti členské země paktu.

Napětí na Rusy obsazeném Krymu přitom dál roste. Velitel ruské Černomořské flotily dokonce dal ukrajinským vojákům ultimátum, aby se vzdali do úterního rána, jinak se stanou terčem útoku. Moskva tuto informaci však vzápětí popřela, prý jde o naprostý nesmysl.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Kyjevě prohlásil, že „žádný ruský pokus uchvátit Krym neuspěje“, nicméně dodal, že prozatím se vojenský zákrok neposuzuje. Ukrajina však podle jeho slov naléhavě potřebuje hospodářskou a politickou podporu dalších zemí.

Ruské jednotky dál posilují své pozice:

Kyjevská vláda podle vicepremiéra Vitalije Jaremy zvažuje možnost uzavření ukrajinsko-ruských hranic či výrazného zpřísnění hraničního režimu. Důvodem je masový příliv ruských občanů, kteří se na východě Ukrajiny zapojují do demonstrací proruských organizací. Premiér Arsenij Jaceňuk se poloostrova odmítl vzdát. Rusko zahájilo obří vojenské cvičení, USA již vyjádřily obavy, že Krymské invaze je jen předehra většího konfliktu.

Většina Krymu, kde většinu obyvatel tvoří Rusové, je pod kontrolou ruských vojáků, kteří obsadili několik dalších vojenských objektů a správních budov na poloostrově. Vojáci se na ukrajinském území pohybují v maskovacích uniformách bez hodnostního označení, jejich výzbroj, chování a vybavení podle místních novinářů jasně ukazuje na armádní profesionály.

Navzdory odmítavým reakcím ze zahraničí ruský parlament v sobotu schválil záměr prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině vojáky. Kreml to zdůvodnil ukrajinskou vnitropolitickou krizí a potřebou chránit životy Rusů.

Kyjev v neděli obvinil Moskvu z vyhlášení války a nařídil mobilizaci. Z Krymu přicházejí zprávy, že ukrajinská vláda tuto oblast už v podstatě neovládá, ruští vojáci přitom podle všeho nenarážejí na odpor.

Rozložení sil na Krymu a v jeho okolí

SLEDUJEME ONLINE:

02:28USA kvůli Ukrajině pozastavují společné vojenské akce s Ruskem

Spojené státy kvůli ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině pozastavují všechny společné armádní akce s Moskvou. Podle Pentagonu se opatření vztahuje na všechna cvičení, bilaterální rozhovory, návštěvy přístavů či plánovací konference, napsala v noci na dnešek agentura Reuters. Úřad obchodního zmocněnce USA následně oznámil, že Washington pozastavuje obchodní a investiční rozhovory s Moskvou.

„Apelujeme na Rusko, aby uklidnilo krizi na Ukrajině a aby se ruské síly na Krymu vrátily zpět do kasáren, jak to vyžaduje smlouva o černomořské flotile,“ prohlásil mluvčí Pentagonu John Kirby.

23:11O zásah na Ukrajině dle ruského zástupce u OSN požádal Janukovyč

O zásah ruských vojáků na Ukrajině dopisem požádal ruskou hlavu státu Vladimira Putina svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Dnes to podle agentury Reuters na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl ruský zástupce při světové organizaci Vitalij Čurkin. Janukovyč přitom v pátek na tiskové konferenci v jihoruském Rostově na Donu prohlásil, že ruská vojenská intervence státní krizi na Ukrajině nevyřeší a o pomoc žádat nebude.

Čtěte více

22:24Rusko ovládlo trajektový přechod na Krymu, proudí přes něj posily

Ruští vojáci zcela obsadili trajektový terminál na ukrajinské straně Kerčského průlivu, který Krym dělí od Ruska. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Na poloostrov obsazený ruskými silami tak proudí další vojenské posily.

Trajektový terminál v Kerči, který slouží jako hraniční přechod mezi Ukrajinou a Ruskem, obléhali ruští vojáci několik dní. Teprve nyní však ovládli i stanici pohraniční stráže. Ta dnes oznámila, že na ukrajinský Krym se po obsazení stanice trajektem přeplavily z Ruska tři nákladní vozy s vojáky.

Rusko má v krymském Sevastopolu pronajatou od Ukrajiny námořní základnu pro svou černomořskou flotilu. Právě vojáci z této posádky Rusko do obsazování Krymu nasadilo. Ukrajinská vláda navíc tvrdí, že Moskva počet vojáků na základně, kterých je podle starších údajů až 26 tisíc, posílila o dalších několik tisíc.

21:56Rusko podle Obamy zásahem na Ukrajině porušilo mezinárodní právo

Rusko podle amerického prezidenta Baracka Obamy porušilo vojenským zásahem na Ukrajině mezinárodní právo, za což mu nyní hrozí od USA ekonomické a diplomatické sankce. Obama podle agentury Reuters Moskvu varoval, že sakce Rusko izolují.

„Postupem času to bude pro Rusko drahá věc. Nyní je čas, aby (Rusové) zvážili, zda mohou své zájmy hájit diplomatickou cestou a ne silou,“ řekl Obama před dnešním jednáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle šéfa Bílého domu ruský prezident Vladimir Putin nyní musí umožnit mezinárodním zprostředkovatelům, aby připravili dohodu přijatelnou pro všechny Ukrajince.

21:23Ukrajinský prezident slíbil vetovat zrušení jazykového zákona

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov slíbil zachovat jazykový zákon, proti jehož odstranění protestují převážně ruskojazyčné regiony na východě země. Moskva nedávné zrušení zákona interpretovala jako zákaz používání ruštiny. Jazykový zákon dosud umožňoval používat ruštinu jako druhou úřední řeč bezmála v polovině Ukrajiny.

21:12Ropa je na maximu

Světové ceny ropy kvůli rostoucímu napětí na Ukrajině stouply o více než tři dolary na barel, a dostaly se tak na několikaměsíční maxima. Ukrajinská krize vyvolala obavy z narušení dodávek ruských energetických surovin do Evropy, popřípadě z uvalení sankcí na ruský vývoz.

21:06Rusko pomocí Krymu tlačí na Západ

Válku mezi Ruskem a Ukrajinou lze ještě odvrátit, napsal dnes ruský on-line deník gazeta.ru, podle kterého poslední kroky Moskvy nemají rozpoutat konflikt, ale vyvinout tlak na Západ, aby byl přístupnější k jednáním o ruských požadavcích. Třeba o výměně Krymu za uznání nové vlády v Kyjevu a pád syrského režimu.

20:41Další schůzka NATO

Zítra se kvůli situaci na Ukrajině opět sejdou zástupci zemí NATO, o schůzku požádalo Polsko. Jeho ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na Twitteru uvedl, že schůzka se koná na základě článku čtyři Severoatlantické smlouvy, který umožňuje svolat konzultace v případě ohrožení územní celistvosti členské země paktu. Poprvé NATO jednalo o vyhrocené situaci na Krymu v neděli.

20:14Brusel možná odloží uvolnění vízové povinnosti

Čtvrteční mimořádný summit Evropské unie by podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka mohl vyhodnotit, zda EU pozastaví s Ruskem rozhovory o vízové liberalizaci. Na tomto opatření se dnes šéfové diplomacií členských států v Bruselu jednomyslně shodli, pokud se situace na Krymu neuklidní.

20:06Akcie kvůli ukrajinské krizi propadly

Evropské akcie zahájily nový týden výrazným poklesem a jejich klíčový index Euro STOXX 50 zaznamenal nejvýraznější denní propad od loňského června. Za ztráty může prohlubující se krizi na Ukrajině. Nejhůře se vedlo firmám, které mají napojení na Ukrajinu, jako je rakouská Raiffeisen Bank International.

Příznivec Ruska před velitelstvím ukrajinského námořnictva v SevastopoluPříznivec Ruska před velitelstvím ukrajinského námořnictva v Sevastopolu|CTK/APMuž s ruskou vlajkou a neoznačení ozbrojenci stojí před velitelstvím ukrajinského námořnictva v Sevastopolu (foto: ČTK/AP).

19:24Biden hrozil Medveděvovi

Rusko bude čelit rostoucí politické a ekonomické izolaci, pokud nestáhne své vojenské síly z ukrajinského území. Těmito slovy podle agentury Reuters v telefonickém rozhovoru pohrozil americký viceprezident Joe Biden ruskému premiérovi Dmitriji Medveděvovi. Senát USA již podle jednoho ze zákonodárců zvažuje uvalení sankcí na ruské politiky či banky.

19:18Kvůli Ukrajině se ve čtvrtek sejde mimořádný summit EU

Šéfové vlád zemí Evropské unie se ve čtvrtek sejdou na mimořádném summitu v Bruselu, aby jednali o posledním vývoji na Ukrajině a o možnostech, jak snížit napětí. Oznámil to unijní prezident Herman Van Rompuy, který vrcholnou schůzku osmadvacítky svolal. Unie přitom uvažuje o možnosti uplatnit sankce vůči Rusku.

18:31Žádné ultimátum jsme nedali, tvrdí Moskva

Ruské ministerstvo obrany popřelo zprávy, že by prý Černomořská flotila dala ultimátum zbývajícím ukrajinským posádkám na Krymu, aby se do úterního rána vzdaly, jinak se stanou terčem útoku. Podle mluvčího ruského ministerstva jsou tyto zprávy „naprostý nesmysl“.

ukrajinští vojáci střeží námořní loď v Sevastopoluukrajinští vojáci střeží námořní loď v Sevastopolu|CTK/APUkrajinští vojáci střeží námořní loď Slavutyč v krymském přístavu Sevastopol (foto: ČTK/AP).

17:34Michail Chodorkovskij se nabízí jako prostředník k řešení krize

Michail Chodorkovskij, nedávno propuštěný „vězeň prezidenta Putina, varuje před občanskou válkou a nabízí své služby. „Jsem ochoten cestovat a pomáhat na Ukrajině, abych pomohl zabránit krveprolití,“ řekl podnikatel a dříve nejbohatší Rus.

17:20Zásah není potřeba, říká šéf dolní komory ruského parlamentu

Předseda ruské Státní dumy Sergej Naryškin uvedl, že zásah ruské armády na Ukrajině není v tuto chvíli nutný. „Není to potřeba,“ řekl Naryškin

17:10Sobotka: Dění na Ukrajině obchodní vztahy s Ruskem nezastaví

Ministr obrany Stropnický si dovede „dost těžko představit“, že by ruské firmy v této situaci další bloky Temelína stavěly. Reagoval tak na vojenskou intervenci ruských vojsk na ukrajinském poloostrově Krym. Premiér Sobotka k tomu uvedl, že vláda nemůže do tendru na dostavbu jaderné elektrárny zasahovat.

17:00Proruské bouře zachvátily Doněck

Až čtyři tisíce proruských demonstrantů se shromáždilo před vládní budovou v Doněcku. Mávali vlajkami a skandovali „Putine přijď“. Tři stovky demonstrantů vnikly do budovy.

Proruské demonstrace v DoněckuProruské demonstrace v Doněcku|ctk

16:18Ruská flotila dala ukrajinským vojákům na Krymu ultimátum

Velitel ruské Černomořské flotily dal ukrajinským vojákům na Krymu ultimátum, aby se vzdali do úterních čtyř hodin ráno, jinak se stanou terčem útoku. Černomořská flotila se základnou v krymském přístavu Sevastopol už kontroluje většinu ukrajinského Krymského poloostrova.

16:00Rusko zruší slevu na plyn pro Ukrajinu

Ve druhém čtvrtletí bude plyn dovážený na Ukrajinu z Ruska znovu dražší. „Rusko slevu na dodávky plynu neprodlouží,“ uvedl ukrajinský premiér Jaceňuk. Podle něj není vyloučené, že Rusko zvažuje úplné zastavení dodávek. Ukrajina dluží Rusku za plyn podle společnosti Gazprom 1,5 miliardy dolarů.

15:18Ukrajina bude výrazně šetřit

Nová ukrajinská vláda oznámila drastické škrty v rozpočtu země. „Výdaje by se měly snížit o 14 až 16 procent,“ oznámil premiér Arsenij Jaceňuk

15:10S Ruskem nyní nelze jednat o uvolnění, říká ministr Zaorálek

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek bude dnes na jednání šéfů diplomacií zemí EU v Bruselu navrhovat, aby Evropská unie kvůli Ukrajině nejednala s Ruskem o uvolnění vízové povinnosti. Před schůzkou novinářům řekl, že si takové rozhovory za současné situace neumí představit. Není ale podle něj pravděpodobné, že by se unijní země dohodly například na konkrétních sankcích vůči Rusku či jeho představitelům.

14:35Chystají se provokační vraždy ruských vojáků, varuje ukrajinské ministerstvo vnitra

Ukrajinské ministerstvo vnitra má podle serveru Ukrajinskaja pravda informace o chystaných ozbrojených provokacích a plánovaných vraždách. Náměstek ministra vnitra Mykola Velykovyč uvedl, že Rusko plánuje v noci na úterý až čtyři vraždy svých vojáků, aby získalo záminku k invazi. Za každou cenu chtějí legitimizovat vstup svých vojsk do naší země,“ varoval Velykovyč.

14:15Na Krymu se chystá referendum

Na Krymu pokračují horečná jednání o budoucí úpravě „státoprávních poměrů“. Podle ukrajinských zákonů je Krymský poloostrov autonomní republikou. Největší město Sevastopol, sídlo ruské černomořské flotily, jeho součástí ale formálně není a má status zvláštního samosprávného území. Poslanci autonomního sněmu nyní navrhují, aby se Sevastopol stal součástí krymské autonomie. Krok, v jehož důsledku by se připravované krymské referendum týkalo i Sevastopolu, má podporu šéfa parlamentu Vladimira Konstantinova.

13:45Rusko zahájilo vojenské cvičení na Baltu

Cvičnými raketovými a dělostřeleckými střelbami zahájilo mohutné vojenské manévry válečné loďstvo ruské baltské flotily. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na mluvčího flotily Vladimira Matvejeva. Scénář cvičení podle oficiální zprávy předpokládá útok nepřátelských lodí a ponorek. Souběžně s námořním cvičením začaly na pevnině i manévry ruských motostřeleckých jednotek.

13:35Ukrajina obvinila Rusko z narušení vzdušného prostoru Ukrajinské ministerstvo obrany obvinilo ruské ozbrojené síly z porušení ukrajinského vzdušného prostoru. V noci na pondělí podle zprávy ministerstva pronikly nad ukrajinský sektor Černého moře ruské stíhačky, proti nimž vzlétl ukrajinský bojový letoun Su-27 a zabránil ruské provokaci.

13:30Pohonné hmoty kvůli krymské krizi zdraží i v Česku

Ceny pohonných hmot v Česku kvůli konfliktu na Krymu stoupnou zhruba v polovině března. Důvodem ale budou především vyšší ceny ropy na světových trzích. Zvyšující se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se od rána do rostoucích cen ropy promítá, uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

12:59Ruský premiér Medveděv: Ukrajina zůstane důležitým ekonomickým partnerem Ruska. Musíme ctít dohodnuté závazky.

15:45Ukrajinská hřivna se propadla na rekordní minimum k dolaru

Ukrajinská měna se k americkému dolaru propadla na nové rekordní minimum. Obchodování ovlivnilo napětí mezi Ukrajinou a Ruskem. Údaje agentury Reuters ukázaly, že dolar vůči ukrajinské hřivně dnes posílil na 11,6510 hřivny za dolar oproti hodnotě ze závěru pátečního obchodování, kdy kurz činil 10,8510 hřivny za dolar.

12:1573 procent Rusů nesouhlasí s invazí na Krym, tvrdí ruská agentura VCIOM

12:02Ukrajina se Krymu nevzdá

Ukrajinský premér Arsenij Jaceňuk zdůraznil nárok své země na Krym. Ukrajina se poloostrova nikdy nevzdá, prohlásil.

11:54ČEB zatím nebude poskytovat nové úvěry na projekty na Ukrajině

Česká exportní banka nebude kvůli současné krizi na Ukrajině financovat nové projekty v této zemi. Zároveň banka nebude navyšovat úvěrové limity na existující projekty tuzemských firem na Ukrajině. Uvedla to mluvčí banky Věra Dušková. Nedávno k podobnému kroku přistoupila pojišťovna EGAP.

11:45Mobilizace přes sociální sítě

Ukrajinská vojenská správa chce využít sociální sítě, aby naplnila stavy jednotek po vyhlášení mobilizace. Podle některých ukrajinských médií ale armáda nevyhlásila všeobecnou mobilizaci, pouze doplnění stavů jednotek na úroveň plné pohotovosti. Doplňování jednotek zálohami podle zpráv některých médií vázne. V neděli se mobilizační rozkaz podařilo dopravit jen asi deseti procentům povolaných vojáků v záloze, uvedla ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na informovaný zdroj z ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany.

11:20Ukrajina zahájí jednání o finanční pomoci

Ukrajinská centrální banka pro agenturu Reuters uvedla, že do Kyjeva dnes dorazí delegace MMF, která v úterý zahájí jednání. Ukrajina již dříve uvedla, že bude během příštích dvou let potřebovat finanční pomoc kolem 35 miliard dolarů (téměř 700 miliard korun), aby odvrátila státní bankrot.

11:10Janukovyč je na seznamu hledaných osob

11:02Gazprom zvažuje opětovné zdražení plynu pro Ukrajinu

Ruská společnost Gazprom již hovoří o možnosti zvýšení ceny za dodávky zemního plynu na Ukrajinu. Rusko zlevnilo Ukrajině plyn teprve v prosinci. Smlouva však může být po čtvrt roce vypovězena. Ukrajina zdražení podle serveru Welt zřejmě očekává a chystá zásoby. V současné době totiž odebírá dvakrát tolik plynu z Ruska, než před rokem.

10:49Ruské burzy padají, rubl oslabuje

Konflikt s Ukrajinou tvrdě zasáhl ruské burzy. Trhy v Moskvě a Petrohradě od pondělního rána prudce padají, rubl je vůči euru a dolaru na historicky nejnižší úrovni. Centrální banka zareagovala zvýšením úrokových sazeb.

10:40Skupina G7 nabídla Ukrajině silnou finanční podporu

Skupina vyspělých průmyslových zemí G7 nabídla Ukrajině masivní finanční podporu. Ekonomické problémy Ukrajiny chce řešit ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Uvedli to ministři financí G7. Výši pomoci však zatím neupřesnili.

10:08Čína Rusko přímo nepodporuje, ale mnohé názory se shodují

O krizi mezi Ruskem a Ukrajinou ráno telefonicky hovořili ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho čínský partner Wang I. Ruské ministerstvo zahraničí po jednání obou ministrů oznámilo, že názory na ukrajinskou krizi se v Moskvě a Pekingu „v mnohém shodují“. Podle moskevského rozhlasu však Čína ruské kroky na Krymu veřejně nepodporuje.

9:48Ukrajinští vojáci přebíhají k Rusům Krymská autonomní vláda oznámila, že počet ukrajinských vojáků, kteří „odpřísáhli věrnost krymskému lidu“ a fakticky přešli na stranu okupačních sil, překročil 3000 a rychle se dál zvyšuje. Místní proruské úřady údajně jednají s několika vysoce postavenými ukrajinskými důstojníky, kteří zvažují podobný krok. Z ukrajinských velitelů v neděli přešel ke krymským povstalcům velitel ukrajinského námořnictva Denys Berezovskyj. Tomu nyní hrozí stíhání za velezradu.

9:35Rusové dál posilují své pozice

V Sevastopolu již nekotví jen ruská Černomořská flotila, server Welt.de uvádí zprávu o přítomnosti baltického loďstva.

9:15Ukrajina se chce bránit sama

V konfrontaci s Ruskem se Ukrajina může spoléhat jen sama na sebe a své vlastní diplomatické kroky. V rozhovoru pro agenturu Interfax-Ukrajina to řekl ukrajinský diplomat Andrij Deščycja, který do vytvoření nové vlády v Kyjevě vykonává funkci šéfa ukrajinské diplomacie. „Nikdo kromě nás neubrání Ukrajinu, nikdo to za nás neudělá,“ řekl Deščycja.

8:44Na řadě míst Ruska lidé vyjadřovali podporu Ukrajině

8:24Karel Schwarzenberg na svém facebooku kritizoval Putinovu politiku:

8:14Ukrajinská krize se podepisuje na cenách ropy

Světové ceny ropy dnes kvůli rostoucímu napětí na Ukrajině stouply o více než dva dolary za barel. Vyšplhaly se tak na několikaměsíční maxima. Krize vyvolala obavy z narušení dodávek ruského plynu do Evropy, jež by zvýšilo poptávku po alternativních palivech.

7:40Jak je rozdělená Ukrajina?

Ukrajina se rozdělila i při prezidentských volbách v roce 2010. Zatímco západní část země většinou volila Julii Tymošenkovou, východ dával přednost Viktoru Janukovyčovi.

Rozdělení UkrajinyRozdělení Ukrajiny|CNNZdroj: CNN, Ukrajinská ústřední volební komise

7:30John Kerry navštíví Kyjev

Americký ministr zahraničí John Kerry se chystá do Kyjeva. Chce tamní představitele moci ujistit o politické a hospodářské podpoře USA.

7:14Uživatelé Twitteru mají jasno: Ukrajina je důležitější než předávání Oscarů

7:07Ruská státní televize zrušila kvůli Ukrajině přenos z Oscarů

Ukrajinská krize pronikla i do předávání Oscarů. Ruská státní televize zrušila v noci přímý přenos z předávání cen americké filmové akademie. Televize se prý rozhodla raději soustředit na zpravodajské pokrytí konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, uvedl zpravodajský server Hollywood Reporter.

7:00NATO je bezmocné, vojensky vůči Rusku nezasáhne

Ruský prezident Vladimir Putin ví, že USA a NATO nepřistoupí kvůli Krymu k použití vojenské síly. Uvádějí to Hospodářské noviny (HN). Putin si tento fakt ověřil v srpnu 2008, kdy Rusové zaútočili na Gruzii. Možná cena za rozpoutaný válečný konflikt neodpovídá mezinárodnímu významu sporu, i přes všechny jeho drastické dopady na Ukrajinu. Tuto chladnou pravdu si uvědomuje Západ i Moskva, míní komentátor HN. Moskva podle něj využívá známe slabiny demokracie, z jejichž principů občas nejvíce profitují ti, kdo je nedodržují.

6:45Skupina nejvyspělejších zemí G7 vyzvala Rusko k jednání

Členové skupiny G7 vyzvali Rusko, aby jednalo s Ukrajinou, a to buď přímo nebo za mezinárodní účasti, o jakýchkoli svých obavách v oblasti lidských práv či bezpečnosti.

22:34Sobotka: Vývoj na Ukrajině by neměl ohrozit zásobování plynem

21:06Putin v rozhovoru s Merkelovou hájil ruská opatření na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešním telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou hájil ruská opatření na Ukrajině jako kroky odpovídající dané situaci v zemi, kde od ultranacionalistů hrozí násilnosti. Podle agentury Reuters to oznámil Kreml s tím, že Putin a Merkelová se dohodli na dalších bilaterálních a vícestranných konzultacích zaměřených na normalizaci situace na Ukrajině.

Ruští občané a ruskojazyční obyvatelé Ukrajiny podle Putina čelí neutuchající hrozbě nacionalistů, takže ruská opatření jsou adekvátní mimořádné situaci.

Co zaznělo na adresu ukrajinské krize
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk: „Tady nejde o hrozbu, toto je vyhlášení války mé zemi. Jestliže prezident Putin chce být tím prezidentem, který zahájí válku mezi dvěma sousedními a spřátelenými zeměmi, mezi Ukrajinou a Ruskem, tak už se k tomuto cíli velmi přiblížil. Jsme na pokraji katastrofy.“
Ukrajinský velvyslanec při OSN Jurij Serhijev: „Chceme dokázat, že jsme schopni se chránit sami, jak bylo rozhodnuto v parlamentu. Jsme připraveni se bránit. Jestliže dojde ke zhoršení situace a ruské jednotky budou každou hodinou zvyšovat svůj počet, požádáme o vojenskou pomoc.“
Český prezident Miloš Zeman: „I když naprosto rozumím zájmům většinového ruskojazyčného obyvatelstva Krymu, který byl v roce 1954 nesmyslným Chruščovovým rozhodnutím přičleněn k Ukrajině, máme své zkušenosti s vojenskou intervencí z roku 1968. A domnívám se, že jakákoliv vojenská intervence vytváří hluboký příkop, který po generaci nelze zasypat.“
Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen: „Podporujeme právo lidí na Ukrajině rozhodnout o vlastní budoucnosti bez vnějšího zasahování.“
Český premiér Bohuslav Sobotka: „Jsem přesvědčen, že žádná země by se neměla vojensky vměšovat do vnitřních otázek Ukrajiny. O budoucnosti země a udržení její územní integrity musí rozhodnout ukrajinští občané. A musí o tom rozhodnout ve volbách“
Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier: „Je nezbytně nutné, aby všechny odpovědné osoby upustily od kroků, které lze považovat za provokaci.“
Andrij Parubij, šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany: „Je nezbytné zajistit, aby byly ukrajinské jednotky připraveny k boji, co nejdříve to bude možné.“
Americká vyslankyně při OSN Samantha Powerová: „Ruské akce na Ukrajině porušují svébytnost Ukrajiny a ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost… Je načase, aby Rusko ukončilo svou intervenci.“
Kanadský premiér Stephen Harper: „Kanada pozastavila své zapojení do příprav na summit G8, který je plánován do Soči, a kanadský velvyslanec v Moskvě byl odvolán ke konzultacím.“
Britský ministr zahraničí William Hague: „Jsem hluboce znepokojen eskalací napětí na Ukrajině a rozhodnutím ruského parlamentu schválit vojenskou operaci na ukrajinské půdě proti vůli ukrajinské vlády.“
Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek: „Způsob, jakým Ruská federace eskaluje situaci na Ukrajině mi bohužel připomíná rok 1968 a narušení suverenity Československa. Postup Ruské federace jednoznačně odmítám a odsuzuji. Neshody v Evropě již neřešíme a nemůžeme řešit silou. Všichni včetně Ruska musí respektovat mezinárodní právo a závazky z něho plynoucí.“

——————

Manžel ukrajinské expremiérky sháněl v Česku peníze na revoluci