Operace ukončena: Venezuela ze světa stáhla zlato za devět miliard dolarů

Hugo Chávez

Hugo Chávez Zdroj: reuters, kolaz E15

Venezuela dopravila zpátky do země poslední dávku zlata ze zahraničních bank v celkové hodnotě devíti miliard dolarů (zhruba 170 miliard korun). Zlaté rezervy země byly uloženy do venezuelské centrální banky, napsala dnes agentura AP. Chávez tvrdí, že mít zlato "doma" pomůže zemi vyvážející ropu ochránit před ekonomickými problémy v USA a Evropě.

Náklad 15 tun doplnil celkové množství zlata svezeného do Venezuely od listopadu loňského roku na 176 tun, řekl prezident centrální banky Nelson Merentes.

Venezuelský prezident Hugo Chávez v srpnu loňského roku původně oznámil, že z amerických a evropských bank se do země vrátí zhruba 233 tun zlata. Merentes tuto změnu nevysvětlil; uvedl jen, že asi 85 procent venezuelských zlatých rezerv je nyní „doma“.

Státní televize odvysílala záběry konvoje pancéřovaných vozů střežených vojáky, jimiž bylo zlato převáženo z letiště v Caracasu do banky. Merentes neupřesnil, odkud náklad dorazil, ani ve kterých zahraničních bankách ještě Venezuela má zlato.

Venezuelské zlatoVenezuelské zlato | World Mineral Production, British Geological Survey

Hugo Chávez dříve také oznámil, že hodlá zestátnit domácí těžbu drahého kovu. Během dvanácti let u moci už Chávez stihl v rámci posilování vládní kontroly nad hospodářstvím postupně zestátnit zemědělskou výrobu, finančnictví, stavebnictví, ropný a ocelářský průmysl. V zemi to poškodilo investiční prostředí a na úkor ropy upozadilo ostatní vývoz.