Opozice v Zimbabwe stáhla svůj protest proti volbám, nemá prý důkazy

Opoziční kandidát a současný premiér Morgan Tsvangirai oslovoval voliče především ve městech.

Opoziční kandidát a současný premiér Morgan Tsvangirai oslovoval voliče především ve městech.

Zimbabwská opoziční strana Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) stáhla stížnost na údajně zmanipulované volby, ve kterých nedávno zvítězil dosavadní prezident Robert Mugabe se svou stranou. Opozice prý nemá přesvědčivý důkaz.

„Mohu potvrdit, že jsme stáhli protest proti neregulérnosti prezidentských voleb v zemi. Je tu mnoho důvodů, včetně selhání zimbabwské volební komise, které nám znemožnily získat zásadní důkazy v této věci,“ potvrdil mluvčí opozice Douglas Mwonzora.

Zimbabwské Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) dosavadního premiéra a oficiálně poraženého prezidentského kandidáta Morgana Tsvangiraia napadlo minulý týden vítězství Roberta Mugabeho u ústavního soudu. Mugabeho lidé prý ve velkém zastrašovali a podpláceli voliče.

Vítězem voleb z 31. července byl vyhlášen dlouholetý prezident Zimbabwe Robert Mugage, který autoritářsky vládne zemi od jejího vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1980. Další pětiletý mandát si Mugabe zajistil oficiálním překvapivě vysokým ziskem 61 procent hlasů. Jeho hlavní rival, premiér a šéf MDC Morgan Tsvangirai, získal 34 procent hlasů.