Orbán chce od Evropské unie proplatit stavbu plotu proti migrantům, Brusel návrh odmítá

Maďarská hranice

Maďarská hranice Zdroj: Bőr Benedek via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Maďarská hranice
Maďarská hranice
Maďarská hranice
Maďarská hranice
Maďarská hranice
10
Fotogalerie

Maďarský premiér Viktor Orbán požádal Evropskou unii o uhrazení poloviny nákladů na stavbu plotu, který Maďarsko vybudovalo na svých jižních hranicích, aby zabránilo ilegálnímu pronikání migrantů na své území. Podle úřadů výdaje činily kolem kolem 800 milionů eur (přes 21 miliard korun). Mluvčí Evropské komise ale zdůraznil, že unijní exekutiva výstavbu plotů na vnější hranici EU nefinancuje.

Mluvčí Alexander Winterstein poznamenal, že pokud Maďarsko nyní žádá nad už poskytnuté evropské prostředky další dodatečnou podporu, je komise připravena žádost posoudit a v případě potřeby a v souladu s unijními pravidly pomoci.

"Naší pozicí z minulosti je, že nefinancujeme stavbu plotů nebo zábran na vnějších hranicích," uvedl ale mluvčí. Případná podpora může jít na zlepšení správy hranice, tedy třeba vybavení pohraničníků či sledovací prostředky.

Příslušný dopis, datovaný 31. srpna 2017, odeslal předseda maďarské vlády předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeu Junckerovi. Uvádí v něm, že ploty postavené v roce 2015 chrání nejen Maďarsko, "nýbrž celou Evropskou unii proti záplavě ilegálních migrantů".

Orbán přitom podle AP napsal, že Evropa potřebuje projevit solidaritu s maďarským úsilím ochránit hranice, a ne jen s Řeckem a Itálií, tedy se zeměmi, které nesly hlavní nápor migrační vlny.

Podle mluvčího komise je správné, že Budapešť začala uznávat solidaritu jako významný princip Evropské unie a cení si podpory, kterou může EU při ochraně společných zájmů členským zemím nabídnout. "Solidarita ale není jednosměrka a připraveny přispět by měly být všechny členské země," uvedl Winterstein.

Vedoucí představitelé Evropské unie kritizují Maďarsko za nedostatečný projev solidarity, protože odmítá na své území vpustit žadatele o azyl, kteří by měli být přemístěni z Řecka a Itálie, dokud nebude rozhodnuto o jejich žádosti o udělení azylu. Podle mluvčího komise ale není možné při trvání na solidaritě jen "vyzobávat" věci, které se zemi líbí. Tedy třeba žádat příspěvky na ochranu hranice a odmítat plnit společně přijatá rozhodnutí o přerozdělování žadatelů o azyl.

Celkem měří plot na maďarské jižní hranici 523 kilometrů, na výšku má stavba čtyři metry. Výstavba jednoho metru plotu tak stála Maďary více než 40 tisíc korun.