Orbán chce vést vládu i po volbách v roce 2018

maďarský premiér Viktor Orbán

maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán se v nadcházejících parlamentních volbách v roce 2018 chce opět ucházet o křeslo ministerského předsedy. V případě vítězství tak může vést vládu po tři funkční období po sobě. Na dnešním kongresu své strany Fidesz Orbán prohlásil, že je připraven ji do voleb vést, uvedla agentura Reuters.

„Chci ujasnit, že za dva roky, pokud budu mít důvěru, jsem připraven vás vést do volebního boje. Když vyhrajeme, tak budu pokračovat v práci v čele vlády,“ řekl Orbán. Dav jeho projev završil hlasitým potleskem a skandováním jeho křestního jména.

Orbán byl maďarským premiérem poprvé v letech 1998 až 2002, zpět do křesla šéfa vlády se vrátil po osmi letech v opozici v roce 2010. Tehdy drtivě porazil vládnoucí socialisty a v parlamentu získal ústavní většinu; tu se mu těsně podařilo udržet i po volbách v roce 2014. Pokud by příští volby vyhrál, stal by se premiérem počtvrté.

Autoritativní vláda

Opozice Orbána kritizuje kvůli jeho autoritativnímu způsobu vlády. Do sporů se premiér často dostává i s Evropskou unií, které se v minulosti nelíbily například ústavní zákony týkající se nezávislosti úřadu na ochranu dat, nezávislosti maďarské centrální banky nebo kontroverzní justiční reforma.

Znepokojení několikrát vyjádřily i Spojené státy. Během nynější uprchlické krize prosazuje Orbán rázný postup a Maďarsko na hranicích s Chorvatskem a Srbskem vybudovalo plot, který v podstatě zastavil proud běženců procházejících přes zemi dále na západ.