Orbán: Evropská komise? Její přístup k polské vládě připomíná inkvizici

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: reuters

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Viktor Orbán
4
Fotogalerie

Maďarský premiér Viktor Orbán  ve Varšavě přirovnal výhrady Evropské komise k počínání polské vlády k inkvizici. "Zpochybňování právního státu v Polsku má politický charakter. Vypadá úplně jako nějaká inkvizice," prohlásil Orbán poté, co se setkal s polskou premiérkou Beatou Szydlovou.

Orbán, jehož vláda je rovněž terčem kritiky Bruselu kvůli porušování některých demokratických principů, platí za spojence šéfa polské vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, s nímž se má dnes ve Varšavě také sejít. Oba politici vystupují jako bojovníci proti přílišnému vměšování EU do záležitostí členských zemí.

Dění okolo Polska podle Orbána svědčí o nedostatku respektu. Výtky EK ohledně porušování zásad právního státu při soudní reformě v Polsku označil maďarský premiér za neopodstatněné. Ujistil také, že Maďarsko nikdy nebude v rámci EU souhlasit s postupem, který by mohl Polsko potrestat zbavením hlasovacích práv.

"My, Polsko a Maďarsko, společně říkáme: méně Bruselu, více národních států. Takovou chceme vidět Evropu v příštích dekádách," prohlásil Orbán. To je podle něj - spolu s odmítáním unijních kvót pro přerozdělování migrantů - důvod, proč Varšava a Budapešť čelí ústrkům. Na druhé straně jsou podle maďarského premiéra státy, které plně vsadily svou budoucnost na přistěhovalectví. Za typické pokládá, že jde o bývalé kolonialisty.