Orbán: Maďarsko čelí imigrantské rebélii

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Migranti se v minulých dnech bouřili proti maďarským úřadům, obsazovali vlaková nádraží a odmítali se registrovat, řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Od 15. září budou prý policisté zasahovat mnohem přísněji. Všichni, kdo nelegálně překročí hranici, budou zadrženi, dodal Orbán.

„Vzhledem k tomu, že čelíme rebelii nelegálních migrantů, policie dělá svou práci znamenitě, bez použití síly,“ prohlásil podle médií maďarský premiér po schůzce s Manfredem Weberem, šéfem lidovecké frakce v Evropském parlamentu.

Podle Orbána, který nařídil, aby na hranicích se Srbskem vznikl proti přílivu migrantů čtyřmetrový plot, je potřeba se při řešení krize zaměřit na Řecko. „Jestliže Řecko nezvládá chránit své hranice, je třeba poslat evropské síly na řeckou hranici, aby se tam postaraly o dodržování evropského práva,“ dodal.

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér přitom navrhuje ještě přísnější postup vůči běžencům. Vyzval parlament, aby od 15. září v zemi vyhlásil krizový stav.

Podle údajů ze začátku týdne maďarské úřady letos zadržely téměř 170 tisíc imigrantů. Jen během pondělí hranice ze Srbska do Maďarska překročilo asi 2500 běženců, dalších 2700 uprchlíků dopadly maďarské úřady ve vnitrozemí.

***