Orbán ztrácí voliče po stovkách tisíc, připravují demonstraci

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Popularita maďarské vládní strany Fidesz se v posledních týdnech výrazně propadla. Podle agentur zabývajících se průzkumy veřejného mínění ztratila partaj premiéra Viktora Orbána za dva měsíce podporu osmi až devíti set tisíc voličů. Důvodem jsou nepopulární daňové návrhy, k propadu obliby vlády ale napomohl i spor se Spojenými státy.

Podle aktuálního průzkumu agentury Median by na konci listopadu ze skupiny všech voličů pro Fidesz hlasovalo 26 procent lidí. Ještě v říjnu to přitom bylo 38 procent. Agentura Ipsos koncem uplynulého týdne došla k podobným číslům, podle ní by si Fidesz vybrala čtvrtina z oprávněných voličů.

„Fidesz dělá jednu chybu za druhou, což je neobvyklé. V tuto chvíli je to jako negativní spirála,“ řekl novinářům šéf Medianu Endre Hann. Propad vládního uskupení pomáhá opozici, ta však stále není natolik silná, aby mu mohla konkurovat. Radikální Jobbik podle Medianu posílil na patnáct procent, socialisté na dvanáct. Vzrostl rovněž podíl Maďarů, kteří mají pocit, že se události nevyvíjejí správným směrem, jsou jich více než dvě třetiny.

Počátek současné vlny nespokojenosti je spojený s návrhem internetové daně, od kterého nakonec vláda upustila. Maďaři však protestovali také za odvolání šéfky daňové správy Ildikó Vidaové, která se dostala na šestičlenný seznam maďarských úředníků se zákazem cesty do USA kvůli údajné korupci.

Vidaová v uplynulých dnech podala na amerického diplomata Andreho Goodfrienda trestní oznámení kvůli „veřejnému hanobení, jež působí vážné škody“. Učinila tak na nátlak Orbána, který jí jinak pohrozil odvoláním. Goodfriend totiž v médiích naznačil, že úřad Vidaové záměrně ignoroval důkazy o podvodech a vydírání na úkor amerických firem.

Hann v této souvislosti podotýká, že se v zemi o korupci ještě nikdy nemluvilo tak otevřeně jako nyní. Kritici vlády plánují v úterý v Budapešti uspořádat další demonstraci, má být zaměřena nejen proti korupci a „vládním lžím“, ale také politice kabinetu v sociální oblasti, zdravotnictví a vzdělávání.