Organizátora masakru studentů v Keni prý zabil bezpilotní letoun

Místní lidé darují krev na pomoc zraněným

Místní lidé darují krev na pomoc zraněným Zdroj: ctk

Organizátor atentátu, při kterém v dubnu na univerzitě v Keni islamisté zabili téměř 150 lidí, zahynul při útoku bezpilotního letounu v Somálsku. Uvedlo to keňské ministerstvo vnitra.

Na univerzitní areál ve městě Garissa zaútočila 2. dubna somálská skupina radikálních islamistů Šabáb. Její ozbrojenci tehdy zabili výbušninami a střelbou 148 osob, z toho 142 studentů.

Útok podle dřívějších informací keňských úřadů zosnoval zhruba pětatřicetiletý Keňan Mohamed Kuno, který do roku 2007 vedl v Garisse islámskou náboženskou školu. Poté odešel do Somálska, kde se připojil k tamějším islamistům. Úřady vypsaly za informace vedoucí k jeho dopadení odměnu ve výši 20 milionů keňských šilinků, asi 5,5 milionu korun.

Kuno byl podle keňského ministerstva ve skupince čtyř veliteli oddílů organizace Šabáb, které v noci na dnešek zabila na jihozápadě Somálska střela vypálená z blíže neupřesněného bezpilotního letounu. Podle agentury AP šlo o americký stroj.

Usilují o šaríu

Milice Šabáb spolupracují s Al-Káidou. V Somálsku usilují o zavedení islámského práva šaría. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z metropole Mogadiša a později z většiny jižního a středního Somálska, které předtím tyto milice ovládaly.

Do bojů proti milicím je zapojena i Keňa a ozbrojenci Šabáb v odvetě útočí také na jejím území. V roce 2013 zahynulo při atentátu na nákupní středisko v Nairobi přes 60 lidí. Zatím nejkrvavější atentát ale spáchaly milice v Keni v univerzitním areál v Garisse.