OSN, Izraelci a Palestinci se dohodli na zahájení obnovy Gazy

Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: ctk/AP

OSN, Izrael a palestinská samospráva dosáhly dohody, která umožní zahájení obnovy Pásma Gazy poničeného 50 dny bojů mezi Izraelci a radikálním palestinským hnutím Hamas. Uvedl to podle agentury Reuters blízkovýchodní zástupce OSN Robert Serry. Konflikt v Gaze trval do 26. srpna a nyní mezi znepřátelenými stranami platí příměří.

Serry řekl Radě bezpečnosti, že OSN zprostředkovala uzavření dohody, „aby se v Pásmu Gazy mohlo začít pracovat s tím, že do obnovy bude začleněn soukromý sektor a hlavní roli bude hrát palestinská samospráva“.

OSN ale bude zároveň monitorovat, zda veškerý stavební materiál je skutečně používán pro určený účel a pouze pro civilní potřeby. V minulosti se objevila podezření, že Palestinci stavební materiál zneužívají ke budování tunelů vedoucích na území Izraele.

Serry již v srpnu uvedl, že rekonstrukce, kterou Pásmo Gazy nyní potřebuje, bude třikrát rozsáhlejší než po minulém konfliktu na přelomu let 2008 a 2009. Nynější boje si vyžádaly více než 2000 obětí.

Podle odhadů bylo v Pásmu Gazy zcela zničeno nebo těžce poškozeno 17tisíc domů a 120 tisíc lidí je bez domova. Poškození utrpělo dalších asi 38000 staveb, ale ty jsou stále obyvatelné. Řešením pro lidi bez střechy nad hlavou by mohly být prefabrikované buňky, které je třeba do Pásma dopravit do zimy. Po bombardování potřebuje opravu 58 klinik a nemocnic a také 216 škol.