OSN: Od loňského dubna zemřelo na Ukrajině 5660 lidí

ukrajinští vojáci

ukrajinští vojáci Zdroj: ctk/AP

Konflikt na východě Ukrajiny si od prvních bojů v dubnu loňského roku vyžádal kolem 5660 mrtvých. Za posledních 14 dní se podle něj počet mrtvých zvýšil zhruba o 300, zraněno bylo od loňského dubna téměř 14 tisíc lidí.

Počet obětí je podle mluvčího Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Ruperta Colvillea neúplný, protože během krutých bojů před vyhlášením příměří bylo nemožné počet mrtvých zjišťovat. Nové mrtvé hlásí obě bojující strany i po dohodě o klidu zbraní, které bylo dosaženo minulý čtvrtek na summitu čtyř evropských státníků v běloruském Minsku.

Přibližně stejné údaje dnes na tiskové konferenci v Kyjevě novinářům sdělil Danylo Lubkivskyj, poradce ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka. Při prezentaci „Černé knihy Kremlu“ oznámil, že na Donbasu zahynulo přes 5000 lidí a dalších 11 tisíc bylo zraněno.

Kniha, kterou sestavily ukrajinské bezpečnostní orgány, podle Lubkivského mapuje hlavní zločiny Ruska proti ukrajinskému lidu a proti hospodářství Ukrajiny. „Konečný účet bude nepochybně vystaven jako verdikt mezinárodního soudu proti režimu (ruského prezidenta) Vladimira Putina,“ řekl ukrajinský činitel.