OSN: Pásmo Gazy potřebuje po měsíci bojů rozsáhlou obnovu

Zřícený minaret v Gaze po útoku izraelské armády

Zřícený minaret v Gaze po útoku izraelské armády Zdroj: CTK

Rekonstrukce, kterou Pásmo Gazy potřebuje po měsíčních bojích mezi Izraelem a Hamasem, bude třikrát rozsáhlejší než ta po minulém konfliktu na přelomu let 2008 a 2009. V Radě bezpečnosti OSN to konstatoval blízkovýchodní zástupce OSN Robert Serry.

Hovořil o „bezprecedentní zkáze“, která si vyžádá rozsáhlou obnovu. Zničeno nebo těžce poškozeno je na 16.8000 domů a přes 100 objektů, které OSN používala pro uprchlíky.

Podle Serryho je to důvod, aby Izrael co nejrychleji uvolnil blokádu Pásma Gazy a umožnil dovoz stavebního materiálu.

Izrael s Palestinci vyjednává podmínky příměří, které bylo v pondělí prodlouženo o dalších 24 hodin, do dnešních 23:00 SELČ. Je ochoten uvolnit dovoz zboží, avšak s výjimkou všeho, co je využitelné pro bojové účely. Bude proto chtít zabránit tomu, aby se do pásma dostal volně cement, který Hamas využívá k výstavbě tunelů pod hranicí.

Serry v pondělí v RB OSN prohlásil, že systém dovozu materiálu pod kontrolou OSN „fungoval léta, což umožnilo dokončit velké projekty“. Teď prý Gaza potřebuje mnohem více materiálu než kdykoli předtím.

Norsko a Egypt chtějí uspořádat brzy, zřejmě začátkem září, konferenci dárců, kteří budou ochotni podílet se na obnově Pásma Gazy. „Dárcovské státy budou chtít mít jistotu, že mohou do Gazy dovážet stavebniny. Gaza potřebuje naléhavě domy, nemocnice a školy, ne rakety, tunely a boje,“ sdělil Serry.