OSN: Útoky IS na jezídy v Iráku mohou být pokusem o genocidu

Iráčtí jezídové poblíž turecké hranice

Iráčtí jezídové poblíž turecké hranice Zdroj: CTK/AP

Útoky radikálů z teroristické organizace Islámský stát (IS) na iráckou menšinu jezídů jsou podle dostupných důkazů pravděpodobně "pokusem spáchat genocidu". Po týdenní návštěvě Iráku to uvedl Ivan Šimonović, zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva.

Stovky jezídů zahynuly rukou radikálních islamistů od chvíle, kdy IS ovládl rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku. Desítky tisíc příslušníků náboženské menšiny ve strachu o život uprchly ze svých domovů, většinou na území ovládaná kurdskými silami na severovýchodě země. Stovkám žen a dívek se však útěk nepodařil, byly zajaty a prodány do otroctví. Odhadem 7000 jezídů radikálové donutili přestoupit k islámu.

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů od islámu přes křesťanství po zoroastrismus a příslušníci IS je označují za uctívače ďábla.

Snaha zabránit utrpení jezídů obklíčených islamisty v okolí severoirácké hory Sindžár byla jedním z hlavních motivů pro zahájení amerických leteckých úderů v Iráku letos v srpnu. Úmluva OSN o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948 definuje genocidu jako zločin úmyslného vyvražďování národní, etnické, rasové nebo náboženské skupiny obyvatelstva.