OSN vyšle etiopské jednotky do Súdánu

Jihosúdánská metropole Džuba.

Jihosúdánská metropole Džuba.

Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně schválila vyslání 4200 etiopských vojáků na šest měsíců do sporného súdánského regionu Abyei. Rezoluci radě předložily Spojené státy, uvedla agentura Reuters.

Členové nejvyššího orgánu Spojených národů v rezoluci vyjádřili hluboké znepokojení nad současnou situací v Abyei a nad všemi násilnostmi, které postihly místní civilní obyvatelstvo. Zatím není jasné, kdy se etiopské jednotky do oblasti dostanou. Diplomaté z Rady bezpečnosti ale vyjádřili naději, že se tak stane brzy.

Abyei se stala terčem sváru mezi severní a jižní částí Súdánu, obě si totiž na tuto oblast činí nárok. Jih se v letošním všelidovém hlasování rozhodl pro vytvoření vlastního státu a 9. července má nabýt samostatnosti.

O tom, komu region připadne, mělo rozhodnout referendum, jež se ale zatím neuskutečnilo. Chartúm do oblasti 21. května vyslal tanky. Jižní Súdán, skupiny na ochranu lidských práv i některé regionální a světové mocnosti tento krok označily za porušení mírové dohody z roku 2005, která ukončila desetiletí trvající občanskou válku mezi oběma částmi Súdánu.

Přibližně tři týdny po zásahu Chartúmu se prezidenti obou částí země dohodli na demilitarizaci Abyei, z níž kvůli násilnostem uprchly desetitisíce lidí. Příslušná dohoda byla podepsána před týdnem.