Ostřelovače na Srí Lance "rekvalifikují" na sportovní střelce

Tamilští povstalci

Tamilští povstalci Zdroj: profimedia.cz

Srílanská vláda prý našla velmi účinný způsob, jak rehabilitovat tamilské povstalce, kteří během čtvrtstoletí bojů zabili desítky tisíc vládních vojáků. Ministerstvo sportu během náborových pobytů mezi bývalými bojovníky našlo už 16 mužů, kteří by zemi mohli reprezentovat v nejrůznějších sportovních disciplínách. Například někdejší ostřelovači separatistů už brzy posílí družstvo sportovních střelců, napsal server BBC News.

Jen během minulého měsíce prý náboráři mezi bojovníky našli mnoho sportovních talentů. Kromě ostřelovačů, kteří svoje cvičené oko mohou nově využít při sportovní střelbě, posílí tamilští separatisté také družstva plavců a atletů, někteří skončí v kriketových týmech. Už příští rok by prý mohli Srí Lanku reprezentovat třeba na Jihoasijských hrách v Dillí. „Je to dobrý příklad pro ostatní země. Tihle lidé bojovali proti srílanské armádě. Teď mají dobré postavení,“ pochválil vládní program mluvčí ministerstva sportu.

Srí Lanka se pokouší tisícovky bývalých protivládních povstalců vrátit do běžného života. Speciálními tábory už prošlo přes 10 tisíc někdejších bojovníků, není ale úplně jasné, s jakými výsledky. Vláda si za projektem stojí, nevládní organizace ale varují, že „převýchova“ nemusí mít žádaný efekt. O zařazení do sportovních týmů má nicméně zájem asi 135 dalších mužů.

Tamilští povstalci z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) bojovali za samostatnost pro severovýchod Srí Lanky, kde mají hinduističtí Tamilové převahu nad buddhistickými Sinhálci, už od roku 1983. Konflikt byl ukončen v roce 2009 porážkou rebelů, podle odhadů OSN si vyžádal až 100 tisíc lidských životů, z nichž na 40 tisíc mohlo být civilistů.