„Ostří hoši“ z velkých fondů vrátili Burger King na trh

Burger King

Burger King Zdroj: profimedia.cz

Americký řetězec rychlého občerstvení Burger King se včera po dvouleté přestávce vrátil na burzu. Z té se stáhl poté, co jej za více než tři miliardy dolarů koupil brazilský investiční fond 3G Capital od skupiny jiných investorů. A jeho „falešnému IPO“ se dařilo lépe než nedávnému pravému primárnímu úpisu akcií Facebooku. Cena akcií začínala na 14,50 dolaru, chvíli po otevření rostly skoro o tři procenta.

Vrácení Burger Kingu na burzu byla zajímavá a nestandardní transakce, u které se potkalo hned několik miliardářů a ostřílených hráčů z hedgeových fondů. 3G Capital sloučil řetězec s firmou Justice Holding – sloužící jen jako skořápka pro akvizice –, jejíž akcie byly od loňska obchodované na burze.

Justice se přejmenovala na Burger King Worldwide a na burzu šlo takto 16 procent akcií původního řetězce. Transakci pomáhal realizovat fondový veterán (má hedgeový fond Pershing Square) a spoluzakladatel Justice Holdings Bill Ackman. Dalším spoluvlastníkem této firmy je Nicolas Berggruen, který vlastní v Německu největší síť obchodních domů Karstadt a fond Liberty Acquisition Holdings Corp.

3G Capital, již vlastní brazilský miliardář Jorge Paulo Lemann, má v nové firmě 71 procent akcií. Lemann s dalšími dvěma partnery drží pivovarskou jedničku Anheuser Busch.

Burger King je dvojka na trhu rychlého občerstvení po McDonaldu. Tyto firmy si tak budou konkurovat i na burze, kde je stálicí. Jeho akcie včera klesaly. Burger King má nové menu, chystá také modernizaci provozoven. Vedení čeká, že letos proti loňsku zdvojnásobí zisk.