Pád Airbusu v Indonésii způsobil vadný díl, chybovali i piloti

Trosky letounu AirAsia

Trosky letounu AirAsia Zdroj: ctk

Vadný díl letadla Airbus A320-200 byl „hlavním faktorem“, který přispěl ke zřícení letounu společnosti AirAsia loni v prosinci v Indonésii. K nehodě, při níž zahynulo všech 162 lidí na palubě, přispěla také chybná rozhodnutí pilotů v reakci na poruchu. Uvedli to indonéští vyšetřovatelé.

Deník The Wall Street Journal napsal, že se jednalo o poruchu elektrického systému letounu, která vedla ke špatné činnosti směrového kormidla. Podle záznamů o údržbě stroje prý k těmto problémům docházelo opakovaně v průběhu několika měsíců před havárií letounu.

Elektrická závada rovněž zavinila, že se vypnul systém autopilota. „Následné kroky posádky vedly k tomu, že se letoun stal neovladatelným,“ konstatoval indonéský národní výbor pro bezpečnost dopravy po ročním vyšetřování.

Stroj mířící z indonéského města Surabaya do Singapuru spadl za špatného počasí 28. prosince do moře nedaleko ostrova Borneo. Řídící středisko ztratilo s posádkou kontakt asi 40 minut po startu. Předtím posádka uvedla, že se blíží k nebezpečným bouřkovým mrakům.