Pád amerického letadla a smrt 14 lidí je prý dílem Talibanu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Celkem 14 lidí podle nové bilance zemřelo při pádu transportního letadla americké armády C-130 Hercules, které se dnes po půlnoci zřítilo u letiště v afghánském Džalálábádu. Podle agentury Reuters o tom informoval mluvčí amerického vojska. Radikální islamistické hnutí Taliban tvrdí, že letoun sestřelili jeho bojovníci. Podle amerických vojenských zdrojů ale zatím není příčina pádu jasná a pokračuje vyšetřování.

Mezi mrtvými je šest vojáků a pět civilistů pracujících pro spojenecké síly v zemi. Zemřeli také tři Afghánci, které zřícené letadlo zasáhlo na zemi. Žádná nepřátelská střelba, která by mohla pád zapříčinit, nebyla podle amerického mluvčího z místa hlášena.

Americký prezident Barack Obama v prohlášení vyjádřil soustrast rodinám všech příslušníků armády, civilních zaměstnanců i Afghánců, kteří při nehodě zahynuli.

Islamisté na Twitteru tvrdí, že pád letadla je jejich dílem. „Naši mudžáhidové sestřelili americký čtyřmotorový stroj v Dželálábádu,“ napsal podle agentury AFP mluvčí hnutí Taliban.

Taliban minulý týden zaznamenal největší úspěch za mnoho let, když se mu podařilo dobýt významné město Kunduz. Afghánská armáda však nad jeho většinou údajně ve čtvrtek získala opět kontrolu.