Pád USA z fiskálního útesu může zabrzdit globální růst

dolary, peníze

dolary, peníze Zdroj: profimedia.cz

Spojeným státům hrozí, že se na přelomu roku zřítí z “fiskálního útesu“. Tak se označuje automatické zpřísnění rozpočtové politiky, které začne příští rok platit, pokud se demokraté a republikáni nedohodnou na jiném řešení. Bezprecedentní souběh rozpočtových restrikcí v USA by mohl snížit světový ekonomický růst v příštím roce minimálně na polovinu a uvrhnout americkou a možná i globální ekonomku do nové recese, uvedla ratingová agentura Fitch Ratings.

V USA by při spuštění automatického mechanismu, který dohodnuli loni kongresmani, naráz skončily dočasné daňové úlevy spuštěné před deseti lety, zároveň by se seškrtali různé dávky. Rozpočtový deficit by se sice výrazně snížil, ekonomiku USA by to ale podle všeho poslalo do recese. To by se samozřejmě negativně projevilo i na vývoji ekonomiky v dalších zemích. „Fiskální útes v USA je v nejbližší době největší hrozbou pro oživení globální ekonomiky,“ uvedla Fitch podle agenturu Reuters. Naplnění takového scénáře v plném rozsahu by podle Fitch odebralo z ročního výkonu americké ekonomiky 800 miliard dolarů, tedy pět procent. To by mohlo snížit růst v USA příští rok z dosavadního odhadu 2,3 procenta o zhruba dva procentní body, tedy k nule.

Předpokládá se ale, že politici po listopadových volbách tomuto souběhu restrikcí v objemu zhruba 600 miliard dolarů (11,7 bilionu korun) alespoň zčásti zabrání. „Předpokládáme proto, že restrikce budou omezeny na únosnějších 1,5 procenta hrubého domácího produktu,“ uvedla agentura Fitch.