Palubní personál Lufthansy ve středu stávkovat nebude

Airbus A319 aerolinek Lufthansa

Airbus A319 aerolinek Lufthansa Zdroj: Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Palubní personál německých aerolinek Lufthansa ve středu stávkovat nebude. Odborový svaz UFO odvolal plánovanou protestní akci a slíbil, že k žádné stávce nepřistoupí přinejmenším do poloviny července. Svaz tak podle televize N24 zareagoval na novou nabídku Lufthansy ve sporu o mzdy a důchody. Aerolinky přístup odborů ocenily, uvedla agentura DPA

„Lufthansa nám předložila výrazně vylepšenou nabídku,“ řekl v N24 šéf svazu UFO Nicoley Baublies. Co konkrétně nabídka od vedení aerolinek obsahuje, nechtěl předseda odborů, které zastupují 19.000 stevardů a letušek Lufthansy, blíže komentovat.

„Při jednáních v příštích týdnech musíme při jednáních prověřit, zda jde nabídka skutečně tak daleko, že by mohla být podepsána nová tarifní smlouva, která by dlouhodobě odvrátila stávky,“ uvedl Baublies. Podle něj odbory v polovině července vyhodnotí obsah rozhovorů a rozhodnou se, zda znovu naplánují stávku nebo ne.

Lufthansa nám předložila výrazně vylepšenou nabídku

Mluvčí aerolinek o podrobnostech nové nabídky nesdělil žádné podrobnosti, řekl jen, že se jejich podoba dojednala v noci na dnešek. Lufthansa i UFO nicméně oznámily, že o nových návrzích chtějí informovat ještě dnes. Svaz UFO v uplynulém týdnu několikrát pohrozil, že je kvůli sporu o mzdy a důchody připraven od července do poloviny září, tedy v lukrativní prázdninové sezoně, opakovaně vyhlašovat jednodenní stávky.

Největší německé aerolinie usilují o snížení nákladů a změny v důchodovém systému, aby dokázaly lépe konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem. Společnost v této souvislosti jedná s několika zaměstnaneckými skupinami.

Aerolinky zároveň již nějakou dobu vedou spor s piloty kvůli předčasným odchodům do penze a kvůli expanzi nízkonákladových aktivit. Obě strany pokračují v hledání řešení, což vylučuje případnou stávku do konce července.