Papež František začíná podobně jako Zeman - zakopnutím

Papež František

Papež František Zdroj: ctk

Nově zvolený papež František se dnes znovu sešel s kardinály přítomnými v Římě a během audience v Apoštolském paláci je vyzval, aby nepropadali pesimismu a aby naplňovali pravé poslání církve. Vzdal také hold svému předchůdci Benediktu XVI., jehož duchovní dědictví podle něj přetrvá věky. Nový nejvyšší pontifik se s emeritním papežem, který na konci února na úřad rezignoval, hodlá v příštích dnech sejít.

Dopolední audience, kterou živě přenášela řada televizních stanic, začala dramatickým okamžikem. Papež totiž chtěl pozdravit děkana kardinálského kolegia Angela Sodana, ale zakopl na schodech a málem upadl. Nakonec ale znovu získal rovnováhu.

Klopýtnutí v budově České televize a lavina vtipů, které vyvolalo, poznamenaly první dny po zvolení nového prezidenta Miloše Zemana.

František v Klementinském sále přijal všechny kardinály, kteří se nyní nacházejí ve Vatikánu. Tedy jak ty, kteří ho ve středu vybrali do čela církve, tak ty, kteří se vzhledem k překročení věkové hranice 80 let volebního shromáždění - konkláve - nemohli zúčastnit.

„Nepodléhejme nikdy pesimismu, té hořkosti, kterou nám ďábel denně staví do cesty,“ řekl papež. Velmi naléhavými slovy rovněž poděkoval svému předchůdci. Podle něj Benedikt prokázal během svého pontifikátu „naprostou oddanost svatopetrskému stolci“ a „v hloubi našich srdcí zažehl plamen, který bude hořet dál“.

Nový papež František: konzervativní jako Benedikt XVI., soucitný jako jmenovec z Assisi