Papež: Migranti musí dodržovat zákony přijímacích zemí

Papež František

Papež František Zdroj: presidencia.gov.ar via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Papež František dnes upozornil, že uprchlíci a přistěhovalci mají právo na azyl, ale zároveň mají i povinnost dodržovat zákony a tradice zemí, které je přijímají. Hlava římskokatolické církve se tak vyjádřila při tradičním novoročním setkání se zahraničním diplomatickým sborem, akreditovaným ve Vatikánu.

„Nynější migrační vlna, jak se zdá, podkopává základy onoho 'humanistického smýšlení', které Evropa miluje a brání. Nelze si nicméně dovolit ztrátu hodnot a principů lidskosti, respektu k důstojnosti každého člověka, subsidiarity a vzájemné solidarity, jakkoli se mohou v určitých historických momentech stát obtížně snesitelným břemenem,“ prohlásil papež podle vatikánského rozhlasu.

„Rád bych nicméně zdůraznil svoje přesvědčení, že Evropa, podporovaná svým obrovským kulturním a náboženským odkazem, bude mít nástroje na obranu ústředního postavení člověka a nalezne spravedlivou rovnováhu dvojí morální povinnosti, totiž bránit práva svých občanů a zaručovat pomoc a přijímání migrantů,“ pokračoval František.

„Přijetí proto může být vhodnou příležitostí k novému porozumění a otevření horizontů jak pro toho, kdo je přijímán a má povinnost respektovat hodnoty, tradice a zákony komunity, která ho přijímá, tak pro samu komunitu, která je povolána zhodnotit to, čím může každý imigrant prospět celé komunitě,“ zdůraznil papež, který loni naléhal na evropské země, aby se otevřely uprchlíkům z jiných kontinentů.

Uprchlická krize v Evropě, kam zamířil loni více než milion mimoevropských běženců, dostala na přelomu nový náboj kvůli kontroverzím kolem sexuálně motivovaného násilí na ženách spáchaného o silvestrovské noci zejména v německých městech. Odpovědnost je za to vesměs přisuzována přistěhovalcům a běžencům arabského původu.