Pátrání po obětech letecké katastrofy v Indonésii maří počasí

Pátrání po obětech letecké katastrofy v Indonésii komplikuje počasí

Pátrání po obětech letecké katastrofy v Indonésii komplikuje počasí Zdroj: ctk/ap

Indonéští záchranáři, kteří pátrají po obětech nedělní nehody letadla společnosti Indonesia AirAsia, se stále potýkají s nepřízní počasí. Práci jim komplikuje silný déšť typický pro toto roční období i mořské proudy.

Z moře poblíž ostrova Borneo se od úterka, kdy pátrací týmy začaly nacházet kusy vraku a těla obětí, podařilo vytáhnout devět ze 162 lidí, kteří byli na palubě letadla. Kvůli špatnému počasí ale nemohly opakovaně vzlétnout vrtulníky, nasazeni nemohli být ani potápěči, a silné mořské proudění odnášejí trosky havarovaného letounu.

Muslimský pohřební obřad první z nich, 49leté ženy, se konal dnes před západem slunce několik kilometrů od Surabaje. Spolu s touto obětí cestovali letadlem další tři členové její rodiny. „Od neděle u nich doma vládla panika,“ řekl jeden ze sousedů této rodiny.

Námořnictvo do oblasti vyslalo bezposádkovou miniponorku, která prozkoumává mořské dno a pomáhá hledat trosky stroje a především takzvané černé skříňky zaznamenávající nejdůležitější informace o letu. Ty mají vyšetřovatelům usnadnit zjištění příčin neštěstí. „Soustředíme se na nalezení trupu letadla,“ uvedl mluvčí indonéského letectva.

Pozůstatky sedmi obětí záchranáři z moře vytáhli v oblasti asi 160 kilometrů vzdálené od míst, kde byla nějaká těla poprvé spatřena. Převáženy jsou nejprve do nemocnice v nejbližším městě Pangkalun Bun a potom do Surabaje, odkud letoun mířící do Singapuru v neděli odstartoval. Jejich identitu úřady nezveřejnily. V letadle cestovali především občané Indonésie.