Pavel odsoudil útok na Izrael. Zůstává v kontaktu s partnery pro zklidnění situace

Petr Pavel

Petr Pavel Zdroj: Blesk:Tonda Tran

Útok Íránu na Izrael podle prezidenta Petra Pavla nebezpečně eskaluje konflikt v regionu. Na síti X uvedl, že ČR je v kontaktu s partnery ve snaze bezpečnostní situaci zklidnit.

 „Jednoznačně odsuzuji přímý útok Íránu na Izrael. Přestože se Izraeli a spojencům dnes v noci podařilo naprostou většinu smrtonosných íránských dronů a raket úspěšně zneškodnit, jde o krok, který nebezpečně eskaluje konflikt v regionu. Zůstáváme v průběžném kontaktu s našimi partnery ve snaze bezpečnostní situaci zklidnit,“ uvedl prezident, který Izrael letos v lednu navštívil.

Podporu Izraeli v uplynulých hodinách vyjádřili mnozí čeští politici. Někteří míní, že stejnou podporu, jakou má nyní Izrael, by si zasloužila i Ukrajina, která už přes dva roky čelí ruské invazi.

Izrael v neděli v noci čelil rozsáhlému vzdušnému útoku ze strany Íránu. Útok nakonec zřejmě nepřinesl velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. Podle izraelské armády Írán za uplynulou noc proti Izraeli vyslal přes 300 dronů a raket, 99 procent z nich bylo sestřeleno. Šlo o první útok vedený proti Izraeli přímo z íránského území. Teherán uvádí, že útok podnikl v odvetě za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli.