Peking: Obama jel do Afriky kvůli obavám z vlivu Číny

Americký prezident Barack Obama v Etiopii (27.7.2015)

Americký prezident Barack Obama v Etiopii (27.7.2015) Zdroj: CTK

Důvodem cesty amerického prezidenta Baracka Obamy do afrických zemí jsou prý především obavy z rostoucího vlivu Číny na tomto kontinentu. Tvrdí to alespoň čínská státní média, píše agentura AP.

„Snaha vyrovnat vliv Číny a obnovit význam Spojených států na tomto světadílu“ byla hlavním důvodem Obamovy návštěvy, napsal čínský deník The Global Times. Spojené státy „považují Čínu v Africe za svého rivala“, dodal list.

Na rozdíl od Číny, která má stálé a upřímné kontakty s africkými zeměmi, Spojené státy „očividně neuplatňují konzistentní africkou politiku“, konstatoval dále list, který je pod přímou kontrolou vládnoucí komunistické strany. Podle něj Obama během svého prvního volebního období africký kontinent „ignoroval“.

Tisk vychvaloval čínskou přítomnost v Africe

V podobném tónu se nesly i zprávy oficiální čínské tiskové agentury Nová Čína, které kritizovaly údajně neúčinné programy americké humanitární pomoci v Africe a naopak vychvalovaly čínské projekty, převážně budování silnic, přehrad a další infrastruktury.

„Obama se bude asi muset ještě víc snažit, chce-li zanechat dědictví na tomto kontinentu, kde jsou americké iniciativy dlouho zpochybňovány,“ napsala agentura Nová Čína.

Obama navštívil minulý týden Keňu, která je domovem jeho předků, a poté odcestoval do Etiopie. Dnes svou africkou misi končí.

Hospodářské vztahy Číny s Afrikou v posledních letech významně vzrostly a v roce 2013 dosáhl vzájemný obchod rekordních 200 miliard dolarů, především díky dovozu africké ropy, mědi a dalších nerostných surovin do Číny. Vzájemný obchod USA a afrických zemí naopak klesl na 85 miliard dolarů v roce 2013, napsala agentura AP.

Speciál E15.cz: Z východní Evropy se pro Čínu stává nová Afrika