Penta ovládne slovenskou pojišťovnu Dôvera

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Finanční skupina Penta Investments zřejmě ovládne zdravotní pojišťovnu Dôvera, která je na Slovensku dvojkou na trhu povinného zdravotního pojištění. Penta se dohodla s kyperskou společností Prefto Holding na odkoupení jejího polovičního podílu v pojišťovně, stane se tak jejím jediným akcionářem. Hodnotu transakce, která podléhá schválení slovenských úřadů, Penta neuvedla. Dôvera má 1,4 milionu klientů, její tržní podíl se pohybuje kolem 27 procent.

„Hlavním důvodem transakce byly neshody mezi námi a firmou Prefto ohledně dalšího působení ve zdravotní pojišťovně. K nim došlo po zveřejnění iniciativy slovenské vlády s cílem zavést systém jedné zdravotní pojišťovny na Slovensku,“ uvedl partner Penty Eduard Maták.

Slovenský premiér Robert Fico přišel s plánem na odkoupení nebo vyvlastnění dvou soukromých zdravotních pojišťoven včetně Dôvery s odůvodněním, že soukromé firmy vytvářejí z povinných zdravotních odvodů zisk. Ficova první vláda sice v roce 2007 prosadila zákon, který tvorbu zisku výrazně omezil, ústavní soud toto opatření ale zrušil.

Zástupce Prefto Holding Daniel Futej uvedl, že společnost není dlouhodobým ani strategickým investorem ve zdravotnictví. „Vzhledem k tomu, že Prefto Holding vnímá hrozbu zásadní změny pravidel pro podnikání ve veřejném zdravotním pojištění na Slovensku, rozhodla se své akcionářské působení ve zdravotní pojišťovně Dôvera ukončit,“ poznamenal k obchodu Futej.

Penta, která nedávno získala souhlas antimonopolního úřadu s převzetím slovenské regionální sítě nemocnic Svet zdravia, navzdory plánům kabinetu hodlá nadále podnikat ve zdravotnictví a zdravotním pojištění. „Nesouhlasíme s aktuální iniciativou vlády a nechceme svůj akcionářský podíl prodávat státu,“ poznamenal Maták. Podobně se už dříve vyjádřila i další soukromá zdravotní pojišťovna Union.