Perský záliv zmizel z Google Maps, v Íránu je pozdvižení

Neoznačený Perský záliv v aplikaci Google Maps

Neoznačený Perský záliv v aplikaci Google Maps Zdroj: Google Maps

Nespokojenost Íránců vyvolalo odznačení Perského zálivu v aplikaci Google Maps. V internetové mapě je teď záliv bez jména, upozornil zpravodajský server BBC. "Kde je Perský záliv?" ptalo se ve vzkazech na sociální síti Twitter mnoho Íránců. Za vším je spor mezi Íránem a arabskými státy o to, jak by se vodní plocha měla jmenovat.

Íránci tvrdí, že záliv mezi Íránem, Saúdskou Arábií a dalšími arabskými zeměmi nelze z historického hlediska pojmenovat jinak než Perský záliv. Z arabské strany je ale vyvíjen stále větší tlak na to, aby se mu říkalo Arabský - nebo aby se alespoň používala obě jména. Označení zálivu bylo již dříve příčinou sporů.

Představitel internetové společnosti Google řekl, že firma všechna místa na planetě neoznačila. Jiný podobný příklad chybějícího pojmenování ale prý neuvedl. V reakci na rozhořčené hlasy z Íránu podotkl, že firma nechce zaujímat žádný politický postoj.

Změnu sporného názvosloví zhruba před osmi lety v jedné ze svých map provedl prestižní časopis National Geographic, když Perský záliv označil mylně jako Arabský. Íránci pak zahájili internetovou kampaň, v jejímž důsledku se těm, kdo hledali na Googlu zmínky o Arabském zálivu, zobrazila stránka s tvrzením, že Arabský záliv neexistuje.

BBC uvedla, že Íránci by odpověď na otázku, kam zmizel Perský záliv, mohli najít v jiné interaktivní mapě světa Google Earth. Na ní Perský záliv stále je, stejně jako jeho alternativní označení.