Pět mrtvých a přes 120 zraněných po atentátu v Belgii

(VIDEO) Při včerejším atentátu v belgickém Lutychu zemřelo nejméně pět lidí a víc než 120 jich bylo zraněno. Další zprávy hovořily o dalších zemřelých, ale informace se nepotvrdily. Na hlavním náměstí v Lutychu zběsile útočil 33-letý muž, házel po lidech granáty a střílel. Atentátník pak v obklíčení pravděpodobně spáchal sebevraždu kulkou do hlavy. Jiná verze je, že ho zabila střepina jím odhozeného granátu. Úřady nehodnotí útok jako teroristický, zprávy o více útočnících policie nepotvrdila.

V mrtvém útočníkovi policie identifikovala 33letého Nordine Amraniho, který už byl dříve trestaný kvůli obchodu s drogami a zbraněmi. V roce 2008 dostal 58 měsíců vězení. Motiv jeho řádění není znám, Amrani byl původně na dnešek předvolán k policejnímu výslechu.

Amraniho lutyšská policie podle agentury AFP dobře zná, přesto ale jeho motiv zůstává záhadou. Několikrát byl ve vězení za prodej drog a přechovávání zbraní a kradeného zboží, podle některých vyšetřovatelů i za mravnostní delikty. V září 2008 byl odsouzen k 58 měsícům vězení za držení deseti střelných zbraní a pěstování marihuany. Nikdy však neměl žádné styky s teroristy, nevykazoval ani známky psychické lability.

Mezi oběťmi vraha je pětasedmdesátiletá žena a dva mladí lidé ve věku 15 a 17 let. Někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu, dvouleté batole podle policie bojuje se smrtí. Některá média už oznámila další mrtvé. První zprávy hovořící o skupině tří či čtyř pachatelů policejní vyšetřování nepotvrdilo.

Záběry z místa granátového atentátu v Lutychu

Hrůza vypukla na centrálním lutyšském náměstí sv. Lamberta kolem včerejšího poledne, kdy byl střed města plný lidí spěchajících na nedaleké vánoční trhy. Útočník podle očitých svědků nejprve vrhl tři granáty na střechu pekařství nedaleko autobusové zastávky, a pak zahájil palbu z pistole a samopalu. Střelec pálil bez rozmyšlení po okolí, v jednu chvíli ostřeloval svým kalašnikovem projíždějící linkový autobus. V obklíčení policisty se nakonec podle médií střelil do hlavy.

Sitiace byla zprvu chaotická, což se odráželo i v měnících se informacích z místa události. Policie ji však postupně dostala pod kontrolu. Automobily a autobusy byly vykázány z centra, lidem se dostalo doporučení, aby zůstali doma. Ve dvoře justičního paláce byla zřízena provizorní služba rychlé lékařské pomoci. Lékařské týmy dorazily i ze sousedního Nizozemska. Na náměstí byli povoláni i pyrotechnici, protože po útoku atentátu tam podle policie zůstaly „podezřelé“ předměty.

Náměstí sv. Lamberta je rušnou komunikační tepnou třetího největšího belgického města, denně tu projíždí na 1800 městských autobusů. Nedaleké náměstí Place du Marché je v těchto dnech místem velkého vánočního trhu, který každoročně navštěvuje na půldruhého milionu lidí.