Pevné ceny se v Německu butou týkat i e-knih či knih ze zahraničí

Knihy, ilustrační foto

Knihy, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

V Německu bude zákon o pevných cenách knih platit i pro elektronické knihy a pro knihy, které do Německa dodávají zahraniční prodejci. Podle ministryně kultury Moniky Grüttersové se na tom shodla spolková vláda. Zákon, podle něhož musejí vydavatelé určovat pevnou cenu pro každý německojazyčný titul, má kořeny v 19. století.

Pevné ceny mají chránit drobné knihkupce před cenovou konkurencí velkých řetězců a umožnit vydavatelům vydělat peníze prodejem bestsellerů na tvorbu „kulturně hodnotných“ publikací v menších nákladech. V éře internetu by jeho rozšíření na e-knihy a knihy nakupované od zahraničních internetových prodejců mělo chránit kamenná knihkupectví.

Nejvyšší německý soud loni řešil případ výrazných slev, které na německém trhu nabízel americký internetový prodejce Amazon. Soud dospěl k závěru, že některé tyto slevy zákon o pevných cenách porušují.

E-knihy se loni podílely na tržbách z celkového prodeje knih v Německu bez započítání učebnic necelými pěti procenty. Trh elektronických knih ale postupně roste. Průměrná maloobchodní cena nového knižního titulu loni činila 26,20 eura (708 Kč), vyplývá podle agentury Reuters z údajů německého sdružení knihkupců.