Plat od osmi a půl eura na hodinu. Německý portál nabízí práci uprchlíkům

Uprchlíci v Německu - ilustrační foto

Uprchlíci v Německu - ilustrační foto Zdroj: CTK

Celkem 851 inzerátů se od konce července objevilo na německém pracovním portálu Workeer.de, který se specializuje na uprchlíky hledající práci. Na webu se už zaregistrovalo také téměř sedm stovek zaměstnavatelů, kteří se snaží najít nové pracovníky.

Hledají se zaměstnanci nejrůznějších povolání – vysoce vzdělaní programátoři či zubaři stejně jako stavební dělníci nebo kuchaři. Platy začínají na německé minimální mzdě osm a půl euro, například vedoucí IT týmu ve startupu Awamo si ale může přijít na 3800 euro za měsíc.

Na serveru se zároveň snaží najít práci 659 uprchlíků. Například Obajda Alchadži pracoval tři roky v Aleppu jako inženýr pro telekomunikační a energetickou společnost IPT Power Tech. Právě jeho město se ovšem stalo místem nejtvrdších bojů mezi vládními vojsky a syrskou opozicí. Už dva měsíce je proto Alchadži v německém Hamburgu. „Je těžké startovat znovu a z ničeho. Ale teď začínám na tom správném místě,“ píše na svém profilu.

Stránku vytvořili studenti komunikačního designu David Jacob a Philipp Kühn jako závěrečnou práci svého studia. Portál je ještě v betaverzi a pouze v němčině, tvůrci ho ale chtějí postupně vylepšovat na základě názorů uživatelů.

Německo migranty potřebuje kvůli svému stárnoucímu obyvatelstvu. Při pokračování současného populačního trendu bude v této zemi v roce 2060 žít mezi 67 a 73 miliony lidí, píše Reuters. To by byl dost výrazný propad proti současným 81 milionům.

A německým firmám chybí pracovníci už teď, stovky tisíc pracovních pozic zůstávají volné. „Většina uprchlíků jsou mladí, dobře vzdělaní a vysoce motivovaní. Přesně to hledáme,“ cituje list Washington Post předsedu představenstva společnosti Daimler a šéfa divize Mercedes-Benz Cars Dietera Zetscheho.

Na podobnou argumentaci v pondělí reagovala předsedkyně francouzské krajně pravicové strany Národní fronta Marine Le Penová slovy, že Německo se pomocí migrantů „snaží snižovat platy a z masové migrace dále verbovat otroky.“