Po zemětřesení v Chile zemřelo pět lidí, milion dalších úřady evakuovaly

Santiago de Chile

Santiago de Chile Zdroj: victor san martin via Wikimedia (CC BY-SA 2.5)

Chilskou metropoli zasáhlo silné zemětřesení. Při otřesech o síle 8,3 stupně se začaly kymácet budovy a lidé v panice utíkali na ulice. Zemětřesení si vyžádalo pět obětí. Trvá hrozba přívalových vln cunami, evakuován byl asi milion lidí.

„Je nám hluboce líto úmrtí pěti chilských občanů, rádi bychom vyjádřili soustrast vlády jejich příbuzným…Odhadujeme, že počet evakuovaných je jeden milion,“ sdělilo ministerstvo.

Agentura Reuters s odvoláním na svědky uvedla, že otřesy byly cítit až v argentinském Buenos Aires, které leží na východním pobřeží jihoamerického kontinentu. Asi po dvaceti minutách od hlavního zemětřesení přišly následné otřesy o síle 6,2 a 6,4 stupně, uvedla USGS.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně.

Následná vlna cunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí. Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile - nastalo v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně a zemřelo v jeho důsledku více než pět tisíc lidí.