Pobrexitová dohoda může platit i bez souhlasu Evropského parlamentu

Členské státy musejí formálně stvrdit dohodu EU s Británií písemnou cestou

Členské státy musejí formálně stvrdit dohodu EU s Británií písemnou cestou Zdroj: reuters

Zástupci členských zemí Evropské unie jednomyslně podpořili dohodu, která upravuje mimo jiné i budoucí obchodní vztahy s Británií. Na Vánoce uzavřená úmluva tak může vstoupit v platnost od 1. ledna i bez souhlasu Evropského parlamentu (EP), který ji bude schvalovat až dodatečně během prvního měsíce příštího roku.

Členské státy musejí formálně stvrdit dohodu písemnou cestou, což podle mluvčího německého předsednictví EU učiní do úterního odpoledne. Pak už na unijní straně nebude nic bránit jejímu vstupu v platnost. Britský parlament bude smlouvu schvalovat ve středu.

"Velvyslanci zemí EU jednomyslně schválili předběžné provádění úmluvy o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím od 1. ledna 2021," uvedl na twitteru mluvčí Sebastian Fischer po zhruba půlhodinové schůzce diplomatů členských zemí.

Experti členských zemí během necelých čtyř dnů prostudovali více než 1200 stránek dokumentu, který zajišťuje bezproblémové obchodování přes Lamanšský průliv, které nebude zatíženo cly. Dohoda také upravuje vzájemné vztahy například v rybolovu, energetice, dopravě či justiční a policejní spolupráci.