Co Británie s EU vlastně dohodly? Přehled hlavních bodů postbrexitu

Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zdroj: Profimedia

Britský vyjednavač David Frost a unijní vyjednavač Michel Barnier v Bruselu.
Rozvodovou smlouvu EU a Velké Británie musí ještě formálně schválit také Evropský parlament. Jeho jednací sál na snímku.
3
Fotogalerie

Na Štědrý den odpoledne – přičemž od rána už byly navenek vysílány zřejmé signály, že EU a Velká Británie se po téměř čtyřech letech, několika odkladech a tisících hodinách vyjednávání domluví na budoucím uspořádání vztahů po bezprecedentním odchodu Spojeného království z EU – tak tedy právě 24. prosince britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Lyenová světu oznámili: máme dohodu a je dobrá. Co to ale znamená? 

Podle zpravodajů agentury Bloomberg, kteří několikatisícistránkovou „dohodu“ prošli a intepretovali, přinese restart vztahů pro Británii více překážek, než kolika musela čelit během členství v EU. Přeregulovanost přitom paradoxně byla jedním z důvodů, proč si Britové v roce 2016 v referendu zvolili „leave“ a ne „stay“. Jako pozitivum nové dohody Johnson i Bloomberg uvádějí například kontrolu nad rybolovem ve svých vodách a nezávislost na Evropském soudním dvoru. 

Co dalšího už tedy nejspíš v brzké době ratifikovaná postbrexitová dohoda do společného byznysu přinese? 

Obchod zbožím a služby

Nová cla a tarify rozvodová smlouva ani jedním směrem neuvaluje. Pro britské exportéry se ale situace zkomplikuje. Británie si například bude muset sama certfikovat původ zboží mířícího na evropský trh. To nejvíce pocítí například zemědělci, kteří budou muset prokazovat zdravotní nezávadnost své produkce včetně nutnosti absolovovat sanitární kontroly na hranicích. A zatímco dosud proti sobě Británie a jiná země EU nemohly vést celní „války“, nyní bude možné jakkoliv upravovat vzájemný obchod v rámci dohod Světové obchodní organizace. 

Finanční služby

Smlouva neřeší žádné jednotné poplatky, provize a limity na další platby za finanční služby. Neřeší ani možnost udělování licencí pro britské finanční společnosti pro fungování v rámci Evropské unie. Tato oblast má být ještě blíže upravena. Dále se čeká, že obě strany v březnu podepíší memorandum o spolupráci v dohledu nad finančním trhem. 

Zdanění

Smlouva zavazuje obě strany dodržovat environmentální, sociální a daňovou transparentnost. Dodržovat takové standardy, aby jedna strana svými úpravami nepodkopávala a nekonkurovala v jakémkoliv směru straně druhé. Intrerpretace těchto úprav se ovšem různí. Každopádně obě strany povolí případné rozpory komukoliv napadnout u soudů. Co se týče například tématu jako je zadluženost, smlouva nic takového explicitně neupravuje. Má být řešeno „případ od případu“. 

Práce ve Spojeném království

Všichni, kdo dosud ve Spojeném království, nebo naopak v EU, vykonávali jakoukoliv ekonomickou činnost, v tom budou moc nadále pokračovat a nebudou jim v tom kladeny žádné nové zvláštní podmínky. Nové pracovní cesty nebudou nijak regulovány po dobu 90 dnů. 

Celní úřady

Bude vyhrazeno několik speciálních celnic, přístavů, kde bude odbavován vybraný sortiment. Týkat se to bude vína, bio potravin, výrobků automobilového průmyslu, farmeceutických výrobků a chemikálií. 

Rybolov

Zřejmě nejcitlivější oblast celé dohody. Resumé je takové, že Velká Británie si vezme 25 procent stávajících úlovků EU ze společných vod, respektive z vod náležících k britské pevnině. Toto bude platit každoročně od roku 2026 dále. Původní návrhy hovořily o nároku na 20 procent. 

Letecký průmysl a letecká přeprava

Skončí automatická „zelená“ pro uznávání designů a produktů britského leteckého průmyslu v EU. Co se kontrol na letištích týče, měly by být „maximálně efektivní“.

Energetika

Velká Británie přijde o přístup na jednotný energetický trh EU. Úprava společné energetické politiky se čeká nejpozději v dubnu 2022. Aktuálně Velká Británie dováží osm procent své energetické spotřeby z kontinentu. Velká Británie vypadne také ze systému obchodování s emisemi v EU. Obě strany se podepsaly pod ambici společně naceňovat dekarbonizaci svých ekonomik. 

Uznávání atestací

Zmizí volnost a automatičnost v uznávání titulů, oprávnění a dalších dokumentů. To se dotkne zejména doktorů, zdravotních sester, akademických pracovníků a dalších. 

Spolupráce ve vyšetřování a vynucování práva

Obě strany budou v případě vážných trestných činů a přečinů označených jako terorismus neomezeně spolupracovat ve výměně DNA a otisků prstů u osob nebo informací o nich od přepravců a dalších úřadů. Velká Británie ale přijde o své zastoupení v Europolu a Eurojustu. V konkrétních případech bude umožněna výměna stíhaných osob. 

Může být rozvodová smlouva a výše představená ujednání zpochybněny?

Ano, otázka ale je, kdo má být arbitrem? Podle informací agentury Bloomberg by to měl být nezávislý rozhodčí soud. 

Britská vláda publikovala 34stránkové shrnutí dohody ZDE. Kompletní publikace celého dokumentu má přijít později v dalších dnech.