Počet akvizic nad pět miliard dolarů je letos rekordní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Počet dohod o fúzích a akvizicích za pět miliard dolarů (127 miliard korun) a více už v letošním roce vystoupil na rekord. Podle údajů agentury Thomson Reuters bylo od začátku letošního roku takových dohod oznámeno už 128. Byl tak překonán rekord z roku 2007, kdy bylo podobných dohod uzavřeno 125.

Hodnota oznámených dohod již od počátku letošního roku překonala čtyři biliony dolarů (101,5 bilionu korun). Tuto hranici se podařilo překonat teprve podruhé v historii, předtím to bylo v roce 2007, ukazují záznamy Thomson Reuters.

Mezi posledními oznámenými dohodami za minimálně pět miliard dolarů je úterní nabídka společnosti Pacific Railways na převzetí konkurenční železniční firmy Norfolk Southern. Je to největší akvizice kanadské firmy v USA. Zároveň zvýšila hodnotu fúzí a akvizic mezi firmami z Kanady a USA v letošním roce na rekordních 104,1 miliardy USD.

Americké banky Goldman Sachs, Morgan Stanley a JP Morgan byly v letošním roce v roli poradců u dohod v hodnotě vyšší než jeden bilion dolarů.