Počet lidí bez práce je v USA nejnižší za posledních pět let

Washington

Washington Zdroj: ctk/AP

Z USA přicházejí dobré zprávy. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v listopadu na rovných sedm procent a sestoupila tak na minimum za pět let. Americká ekonomika vytvořila asi 203 tisíc pracovních míst, což bylo o něco více, než se čekalo. Údaje ministerstva práce tak zřejmě na finančních trzích zesílí dohady o brzkém ústupu centrální banky od podpůrné měnové politiky.

Pokles nezaměstnanosti v USA má jeden háček. Za tím, že je lidí bez práce nejméně od listopadu 2008, stojí zejména, fakt, že se do kategorie zaměstnaných vrátily statisíce federálních úředníků, kteří byli v říjnu kvůli částečnému uzavřeních vládních úřadů na nucené dovolené. I tak jsou čísla velmi dobrá. Ekonomové podle agentury Reuters čekali, že míra nezaměstnanosti klesne pouze na 7,2 procenta a ekonomika vytvoří 180 tisíc míst. V říjnu v ekonomice vzniklo podle zpřesněné zprávy 200 tisíc míst. „Dobrá je celá zpráva i podrobnosti. Nebezpečí ústupu od uvolněné měnové politiky ze strany centrální banky zde zůstává,“ poznamenal podle agentury Reuters ekonom Richard Franulovich ze společnosti Westpac. Dobrá čísla v USA totiž nepřicházejí jen z trhu práce.

Ekonomika Spojených států podle zpřesněné zprávy ve třetím čtvrtletí nečekaně výrazně zrychlila růst. Hrubý domácí produkt rostl tempem 3,6 procenta ročně, což je nejrychleji od začátku loňského roku. Bylo to však hlavně zásluhou dočasného nárůstu firemních zásob, kdežto spotřební výdaje rostly nejpomaleji od konce roku 2009.

Série příznivých údajů z USA je pro ekonomy překvapivá. Řada z nich totiž naopak předpokládala, že ekonomiku na konci roku oslabí půlměsíční říjnové uzavření vládních úřadů a spory mezi Kongresem a Bílým domem o takzvaný dluhový strop.

Vývoj nezaměstnanosti v USA

Vývoj nezaměstnanosti v USAVývoj nezaměstnanosti v USA | Statisticky urad USAZdroj: U.S. Bureau of Labor Statistics

Fed možná zareaguje omezováním nákupů dluhopisů

Zpráva vychází necelé dva týdny před zasedáním měnového výboru Fedu. Dnešní nečekaně příznivé údaje spolu s nedávným výrazným přepočítáním výkonu ekonomiky za třetí čtvrtletí směrem vzhůru zvyšují na trhu spekulace, podle nichž by Fed mohl přikročit k omezování nákupů dluhopisů, jimiž se snaží podporovat ekonomiku. Fed tímto svým programem podporuje domácí ekonomiku v rozsahu až 85 miliard dolarů měsíčně. Omezení programu by zvýšilo výnosy z amerických dluhopisů a podpořilo americkou měnu.

Činitelé Fedu dávají najevo, že jsou připraveni zahájit ústup od stimulace, pokud se bude ekonomika a zejména trh práce dál zlepšovat. Podle analytiků si ale Fed počká, jak dopadnou jednání Kongresu o rozpočtu, která se zřejmě protáhnou do ledna.

Míra nezaměstnanosti klesla i přesto, že se zvýšil počet lidí hlášených v kategorii pracovních sil. Takzvaná míra participace, která měří jejich podíl na počtu lidí v aktivním věku, se zvýšila na 63 procent z říjnového 35letého minima 62,8 procenta. Až dosud snižoval míru nezaměstnanosti v USA právě odchod lidí z kategorie pracovní síly.

Od nástupu prezidenta Baracka Obamy před necelými pěti lety se počet lidí v aktivním věku, kteří nejsou registrováni v kategorii pracovní síly, zvýšil o více než deset milionů na rekordních zhruba 90 milionů. Pokud by míra participace zůstala stejná jako před pěti lety, dosahovala by míra nezaměstnanosti téměř 11 procent, plyne podle ekonomů ze statistik ministerstva práce.