Počet nezaměstnaných v Německu rostl nejrychleji od května 2014

Německý úřad práce

Německý úřad práce Zdroj: CC BY 2.0: Freya Schmidt

Počet nezaměstnaných v Německu se v červenci nečekaně zvýšil a zaznamenal nejvyšší růst od května loňského roku. Spolkový úřad práce uvedl, že podle sezonně očištěných údajů počet nezaměstnaných vzrostl o 9000 na 2,744 milionu. To by mohlo mít dopad na domácí poptávku, která je hlavním pohonem růstu největší evropské ekonomiky, uvedla agentura Reuters.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters naopak čekali pokles počtu nezaměstnaných o 5000. Míra nezaměstnanosti však již čtvrtý měsíc za sebou zůstala na 6,4 procentech, což je nejnižší údaj od znovusjednocení Německa v roce 1990. Loni v červenci bylo v Německu po očištění 2,898 milionu nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti činila 6,7 procenta.

Bez sezonní úpravy počet nezaměstnaných stoupl o 61455 na 2,773 milionu lidí. Míra nezaměstnanosti pak vzrostla na 6,3 procenta z červnových 6,2 procenta.

Největší evropská ekonomika, na níž je závislá i řada českých podniků, loni vykázala růst o 1,6 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za poslední tři roky. V prvním čtvrtletí ale růst zpomalil na 1,1 procenta. Německá vláda v květnu zvýšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta a se stejným tempem počítá i v příštím roce.

Graphical visualization of De Unemployment Change