Podnikatelské prostředí na Slovensku je nejhorší za dekádu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Slovenské firmy hodnotí podmínky k podnikání v zemi pod Tatrami nejhůře za posledních více než deset let. Informovala o tom Podnikatelská aliance Slovenska (PAS), podle které negativní nálada společností vyplývá z výsledků pravidelného průzkumu podnikatelského prostředí. Důvodem prohlubujícího se pesimismu jsou kromě jiného kroky levicového kabinetu premiéra Roberta Fica zaměřené na zvyšování daní.

„Citelná je zejména nespokojenost podnikatelů s připravovanými změnami v daňově-odvodovém zatížení. V očekáváních podnikatelů převládá nejistota spojená s nepředvídatelnými postupy vlády v oblasti hospodářské politiky a rovněž obavy o méně aktivní přístup k řešení problémů podnikatelského prostředí,“ informovala dnes PAS.

Hodnocení podmínek k podnikání měří PAS na základě odpovědí firem vlastním indexem, který se ve druhém letošním čtvrtletí v porovnání se stejným obdobím minulého roku zhoršil o více než osm procent. Index podnikatelského prostředí až na výjimky padá nepřetržitě od roku 2006, od kdy je v úřadu už třetí slovenská vláda.

Jednobarevný Ficův kabinet ohlásil, že státní finance chce ozdravit hlavně zvýšením příjmů státu. V parlamentu už prosadil například zvýšení bankovní daně a zavedení zvláštního odvodu pro firmy podnikající v regulovaných sektorech ekonomiky. Očekává se také nárůst sazby daně z příjmů podniků na 23 ze současných 19 procent. Bude tak nejvyšší ze zemí Visegrádské čtyřky. Podle podnikatelské aliance snaha vlády ozdravit veřejné finance zvyšováním daní ale nevede k rozvoji podnikatelských aktivit a zlepšení konkurenceschopnosti firem.

Podnikatelům se nezamlouvá ani právní úprava zaměstnávání lidí, která by se podle představ Ficovy vlády měla zanedlouho změnit ve prospěch zaměstnanců a odborů. Slovenské firmy dlouhodobě upozorňují také na slabou vymahatelnost práva, ale i na zhoršující se platební disciplinu obchodních partnerů.