Pokles nezaměstnanosti razí USA cestu k oživení

ilustrační foto

ilustrační foto

Americká ekonomika vytvořila v prosinci mimo zemědělství 200 tisíc nových pracovních míst, což je výrazně více proti konsenzu analytiků a ekonomů. Šance, že se největší ekonomika světa vyhne další recesi a Barack Obama na podzim obhájí post prezidenta, tak zase o něco vzrostly.

Přírůstek nových pracovních pozic byl natolik silný, že federální míra nezaměstnanosti klesla na 8,5 procenta z předchozích 8,7 procenta. Míra nezaměstnanosti je tak nejníže od února 2009, což bylo krátce po Obamově inauguraci. Průměrná míra nezaměstnanosti roku 2011 v americké ekonomice dosáhla 8,9 procenta, což je zlepšení oproti 9,6 a 9,3 procenta z předchozích dvou let. Stále však jde pro americký trh práce o nejhorší tříleté období od let 1939 až 1941.

Pozitivní data ukazují, že růst americké ekonomiky se zvedá v kritickou chvíli, kdy globální hospodářství ohrožuje dluhová krize eurozóny a zpomalující čínská ekonomika. „Data ukazují, že americká ekonomika je na cestě k oživení navzdory přetrvávajícímu napětí v Evropě,“ komentoval zprávy o trhu práce analytik RBC Capital Markets David Watt.

Dolar reagoval výrazným posílením. Dolarový index vystoupal na šestnácti měsíční maximum a na páru s eurem se dolar poprvé za rok a půl dostal pod hladinu 1,27 dolaru za euro. Investoři totiž usoudili, že pozitivní data z pracovního trhu minimálně pozdrží úvahy americké centrální banky (Fed) o dalším kole takzvaného kvantitativního uvolňování. Po většinu loňského roku dolar s rostoucím apetitem po riziku oslaboval. „Nyní sledujeme velmi významnou změnu chování trhu,“ řekl agentuře Bloomberg Hans Redeker z londýnské pobočky banky Morgan Stanley.

Akciové trhy navzdory pozitivním zprávám o americké nezaměstnanosti neudržely své počáteční zisky. Americký index Dow Jones v závěru newyorského obchodování oslabil o 0,45 procenta a širší index S&P 500 odepsal 0,25 procenta. Celoevropský index Euro Stoxx 50 oslabil o 0,7 procenta, francouzský CAC 40 o 0,3 procenta a německý DAX o 0,7 procenta. Zisk zaznamenal pouze britský FTSE 100, který s podporou ropných společností posílil o 0,4 procenta.

Bez práce je každý desátý Evropan

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie činila loni v listopadu 9,8 procenta, a zůstala tak na stejné úrovni jako v říjnu. Nezměnila se ani v eurozóně, kde zůstala na 10,3 procenta. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků. Meziročně nezaměstnanost narostla. V celé unii byla v listopadu 2010 míra nezaměstnanosti na 9,6 procenta, v eurozóně na rovných deseti procentech. Nejnižší nezaměstnanost mělo letos v listopadu Rakousko, rovná čtyři procenta. S nejvyšší nezaměstnaností bojuje Španělsko (22,9 procenta). Míra nezaměstnanosti v Česku činila podle metodiky Eurostatu 6,7 procenta a na Slovensku 13,5 procenta.