Pokud Mexiko nezaplatí za zeď, ať jeho prezident nejezdí, hřímá Trump

Trump se setkal s mexickým prezidentem. Stále trvá na zdi

Trump se setkal s mexickým prezidentem. Stále trvá na zdi Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

Některým dětem, které překračují hranici, je prý sotva 5 let.
Tuhle zemi si vezmeme zpátky!
No znáte lepšího kandidáta na prezidenta než jsem já?
Donald Trump, miláček davů.
5
Fotogalerie

Plán nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na stavbu zdi na hranici s Mexikem vyostřil vztahy obou zemí. Šéf Bílého domu dnes mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta nepřímo vyzval, aby zrušil plánovanou návštěvu Washingtonu, pokud jeho země nehodlá za stavbu zdi zaplatit

Sám mexický lídr Trumpův plán na stavbu zdi ostře odsoudil a podle některých činitelů zrušení návštěvy zvažuje.

"Pokud Mexiko nehodlá zaplatit za stavbu tolik potřebné zdi, pak bude lepší zrušit nadcházející schůzku," uvedl dnes Trump na twitteru s tím, že Spojené státy mají se sousední zemí deficit obchodní bilance ve výši 60 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) a severoamerická obchodní dohoda NAFTA připravila Američany o mnoho pracovních míst.

Zdroje z okolí mexického prezidentského paláce již předtím agentuře AP řekly, že Peňa Nieto uvažuje o zrušení cesty chystané již na příští úterý. Vyzvala jej k tomu i opozice. Konečné rozhodnutí však dosud nepadlo.

"Říkal jsem to v minulosti a říkám to znovu. Mexiko nebude platit za žádnou zeď. Lituji a odsuzuji rozhodnutí USA pokračovat v budování zdi, která nás po léta dělila, místo abychom se sjednocovali. Mexiko nevěří ve zdi," prohlásil mexický prezident ve středečním televizním projevu.

Mexický prezident je domácími politiky a médii obviňován ze slabosti a v zemi panují obavy, zda dokáže záměrům velkého severního souseda čelit. Popularita hlavy státu se pohybuje kolem 12 procent, což je nejnižší hodnota od počátku průzkumů v Mexiku.