Pokud válka letos neskončí, bude Ukrajina potřebovat další miliardy dolarů

Dům v Doněcku po ostřelování ukrajinskou armádou

Dům v Doněcku po ostřelování ukrajinskou armádou Zdroj: CTK

Ukrajina bude potřebovat další miliardy dolarů finanční pomoci navíc, pokud se boje mezi povstalci na východě země a armádou protáhnou do příštího roku. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v prvním hloubkovém hodnocení ekonomiky země po březnové dohodě na dvouletém programu hospodářské pomoci Kyjevu v sumě 17 miliard dolarů, což je 360 miliard korun.

V případě, že válka na průmyslovém východě země bude pokračovat i v příštím roce a Rusko nadále nebude zemi dodávat plyn, bude Kyjev potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, odhadl MMF. Jestliže ale boje během příštích několika měsíců ustanou, je schválená pomoc Ukrajině podle fondu prozatím dostatečná.

MMF v pátek dokončil první hodnocení programu úvěrové pomoci pro Ukrajinu a schválil vyplacení dalších 1,4 miliardy dolarů. Mluvčí MMF už ve čtvrtek uvedl, že Kyjev plní veškeré podmínky pomoci. Ukrajina zatím v rámci programu pomoci obdržela zhruba 3,2 miliardy dolarů.

MMF již dříve upozornil, že program pomoci Ukrajině je kvůli bojům na východě země ohrožen řadou rizik. Naznačil také, že současná úroveň pomoci nebude stačit k pokrytí finančních potřeb Kyjeva, pokud se situace v zemi zhorší.

17 procent HDP ve válečné zóně

Ukrajinské jednotky od dubna bojují proti proruským povstalcům v průmyslových oblastech Doněcku a Luhansku. Oba regiony se na ukrajinském hrubém domácím produktu loni podílely zhruba 17 procenty.

MMF v červenci předpověděl, že hrubý domácí produkt Ukrajiny se v letošním roce propadne o 6,5 procenta. Zhoršil tak svůj předchozí odhad, který počítal s pětiprocentním poklesem. Někteří analytici ale čekají mnohem hlubší propad.

Vývoj ukrajinské ekonomiky za posledních deset let


tradingeconomics.com