Policie nakrátko zadržela bývalou skotskou premiérku Sturgeonou, má jít o financování strany

Bývalé skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Bývalé skotská premiérka Nicola Sturgeonová Zdroj: Reuters

Bývalá premiérka skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová byla zadržena v souvislosti v probíhajícím vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP), které dříve předsedala. Policie ji o několik hodin později po výslechu propustila a nevznesla proti ní žádné obvinění.

„Dvaapadesátiletá žena, která byla dnes zadržena...byla propuštěna bez obvinění, vyšetřování i nadále trvá,“ uvedla policie. Ta ve svých prohlášeních jména podezřelých nezveřejňuje, dokud nejsou obviněni. BBC a další britská média ale zadrženou identifikovali jako Sturgeonovou.

V souvislosti s vyšetřování bylo v minulosti zadrženo a vyslýcháno několik dalších vysoce postavených představitelů nacionalistické Skotské národní strany. Už na začátku dubna byl zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel Sturgeonové Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu. Nikdo ze zadržených nebyl obviněn. 

Policie vyšetřuje, co se stalo s více než 600 tisíc librami (přes 16,5 milionů korun), které v roce 2017 vybrala kampaň za nezávislost Skotska. Peníze měly být použity výhradně k tomuto účelu, ale úřady mají podezření, že se tak nestalo.