Skotská premiérka a bojovnice za nezávislost regionu Sturgeonová rezignuje

Skotská premiérka a šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonová

Skotská premiérka a šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonová Zdroj: Reuters

Šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová ve středu oznámila, že se vzdá svého úřadu. Rozhodnutí zdůvodnila únavou z výkonu náročné funkce, kterou zastávala přes osm let, nejdéle ze všech skotských premiérů. Popřela přitom, že by její odchod souvisel s problémy, jimž teď její kabinet čelí. Z politiky zcela neodchází a zůstane v čele země, dokud se nenajde nástupce. Lídryně nacionalistické Skotské národní strany (SNP) na sebe upozornila především neúspěšnými snahami o vytvoření samostatného skotského státu.    

„Vždy jsem věřila, že součástí dobrého úřadování je vědět, kdy nadešel správný čas uvolnit místo někomu jinému. V hlavě i v srdci vím, že ten čas nastal,“ řekla Sturgeonová během narychlo svolané tiskové konference v Edinburghu.

Připomněla také, že řídila Skotsko v době pandemie a toto vyčerpávající období si nyní vybralo svou daň. „Vést zemi během pandemie byla ta nejnáročnější věc, jakou jsem kdy udělala nebo udělám,“ podotkla dvaapadesátiletá politička.

Sturgeonová nastoupila do premiérského křesla v listopadu roku 2014 jako první žena ve skotské historii a značnou část působení v úřadě zasvětila snahám o uspořádání nového referenda o nezávislosti regionu. Opírala se především o skutečnost, že většina Skotů dlouhodobě nesouhlasí s vystoupením Velké Británie z Evropské unie. V plebiscitu před necelými sedmi lety odmítlo brexit 62 procent z nich. 

Co jste nevěděli o britském premiérovi Rishi Sunakovi:

Video placeholde
7 věcí, které jste nevěděli o Rishi Sunakovi • Videohub

Uspořádat referendum bez souhlasu centrální vlády v Londýně se nicméně nezdařilo. Loni na podzim to znemožnilo rozhodnutí britského nejvyššího soudu. Sturgeonová během rezignace vyzvala SNP, aby si v tomto smyslu sama zvolila příští cestu. 

Další velkou politickou prohru Sturgeonová utrpěla letos v lednu, když britská vláda zablokovala Skotsku prosazení kontroverzního zákona, jenž měl umožnit transsexuálům legálně požádat o změnu pohlaví bez nutnosti podstoupit lékařské vyšetření. Kabinet skotské premiérky se v posledních týdnech potýkal rovněž s masovými stávkami učitelů, kteří po státu požadovali zvýšení mezd. 

Navzdory tomu se politička ve Skotsku těšila značné popularitě. V posledních regionálních volbách, které proběhly loni v květnu, SNP přesvědčivě zvítězila s 32,3 procenta hlasů, tedy s výrazným náskokem oproti konzervativcům a labouristům. 

Podle britských médií Sturgeonová odchází bez zjevného nástupce a její odchod může zásadně ovlivnit nejen skotské hnutí za nezávislost, ale i celou britskou politiku. „Jsem její rezignací překvapený a zklamaný. Bude velice obtížné ji nahradit. Stranu vedla znamenitě,“ reagoval na demisi bývalý skotský poslanec za SNP Stephen Gethins.