Policie USA: Honba za atentátníkem se možná protáhne na dny

Boston

Boston Zdroj: ctk

Americká policie, která pátrá po jednom z údajných původců pondělního bostonského atentátu, dnes připustila, že pronásledování se může protáhnout na několik dní. Zároveň upozornila, že ještě dnes provede řízený výbuch trhavin nastražených v jednom bytě, využívaným zřejmě atentátníky.

Policie identifikovala podezřelé poté, co ji na stopu přivedli svědci, kteří mladíky poznali na snímcích z bezpečnostních kamer z míst útoků, které FBI zveřejnila ve čtvrtek. Jde o dva bratry čečenského původu. Zatímco 26letý Tamerlan Carnajev byl zabit při přestřelce s policií, 19letý Džochar je stále na útěku.

Oba muži před policií unikali v automobilu, který unesli i s řidičem - tomu prý řekli, že jsou pachateli pondělního hrůzného činu. Také mu vzali bankovní kartu, s níž u bankomatu vyzvedli 800 dolarů.

Kromě střelných zbraní prý oba bratři i při útěku u sebe měli výbušniny. Poté, co byl Tamerlan zastřelen, Džochar s vozidlem ujel. Podle amerických médií přitom přejel bratrovo ležící tělo. Na mrtvém jedna nálož vybuchla a zřejmě zranila jednoho policistu. Unesené vozidlo se později našlo na předměstí Watertown, kde se soustřeďuje nyní veškerý pátrací úsilí. V oblasti operuje až 10 tisíc policistů a příslušníků národní gardy.

Média spekulují o možných motivech útočníků. Podle CNN se bratři stali naturalizovanými Američany, takže nešlo o nechtěné přistěhovalce. Podle stop, které zanechali na internetových sociálních sítích, obdivovali islamisty a násilí. Strýc pachatelů je označil za ztroskotance a Džochara vyzval, aby se vzdal policii.

Rusko dnes odsoudilo „všechny teroristy“ nezávisle na jejich národnosti. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina prohlásil, že všichni jsou hodni zatracení. Tamerlan podle policie zřejmě loni odcestoval do Ruska na půl roku, než se opět vrátil do USA.