Politický boj v Rumunsku pokračuje u soudu

Traian Băsescu, Rumunsko

Traian Băsescu, Rumunsko Zdroj: reuters

Ani referendum o odvolání prezidenta Traiana Baseska situaci v Rumunsku nezklidnilo. O jeho neplatnosti má definitivně rozhodnout ústavní soud, jehož členové si stěžují na politický tlak. Podporu jim vyjádřil Brusel i Rada Evropy. Minulý týden kvůli sporu rezignoval ministr vnitra, prokuratura chce vyšetřovat jeho náměstka.

Středopravého prezidenta se chtěl zbavit středolevý kabinet Victora Ponty, obvinil ho z překračování pravomocí a vměšování do vládních záležitostí. V referendu na konci července se drtivá většina hlasujících vyslovila pro Baseskův odchod, k urnám však přišlo jen 46 procent oprávněných voličů.

Pontova klika ale tvrdí, že elektorát je ve skutečnosti menší, než se myslelo, což mají potvrdit oficiální výsledky loňského sčítání. Ústavní soud konečné rozhodnutí odložil, aby záležitost prověřil. Jeho prezident Augustin Zegrean poté zaslal dopis eurokomisařce pro spravedlnost Viviane Redingové, ve kterém hovoří o vládních útocích na orgán. Soudkyni Aspazii Cojocarové údajně dokonce kdosi už dříve hrozil smrtí.

„Politici se nesmějí pokoušet zastrašovat soudce předtím, než přijmou rozhodnutí, ani soudce napadat, když se jim rozhodnutí nelíbí,“ cituje z odpovědi Redingové server EurActiv. Evropská komise prý bude situace pozorně sledovat.

„Očekávám, že rumunské úřady ochrání soudce a jejich rodiny a učiní všechny nezbytné kroky k tomu, aby autory výhrůžek postavily před spravedlnost,“ uvedl Gianni Buquicchio, předseda Benátské komise, poradního orgánu Rady Evropy.

Soudci přitom nejsou jediní, kdo si stěžují na naléhání. Minulé pondělí rezignoval ministr vnitra Ioan Rus. Byl prý pod tlakem jak Baseska, tak Crina Antoneska, který dočasně zastává funkci úřadující hlavy státu. „Jeden mi říkal, ať udělám seznam voličů delší, a druhý, ať ho zkrátím,“ prohlásil.

S ministrem odešel i náměstek Victor Paul Dobre. Generální prokuratura v pátek požádala parlament o svolení Dobreho stíhat kvůli podezření z ovlivňování referenda. Údajně pověřil svého asistenta, aby napsal soudu, že nemůže platnost seznamu garantovat. Dříve přitom ministerstvo soupis voličů potvrdilo.