Polská jistota: Amber Gold byla finanční pyramida

Amber Gold

Amber Gold Zdroj: profimedia.cz

V Polsku nemine den bez palcových titulků o aféře gdaňské finanční společnosti Amber Gold. Není už pochyb, že fungovala jako finanční pyramida. Nároky na odškodnění ve výši 315 milionů zlotých (1,9 miliardy korun) vzneslo do konce minulého týdne na policii a státní zastupitelství celkem 6377 klientů společnosti.

Nucený správce Amber Gold Józef Dębiński zajistil majetek (nemovitosti, 140 osobních aut, čtyři autobusy, elektroniku a nábytek), jehož hodnota by měla mírně přesahovat sto milionů zlotých. Dębiński toto číslo nepotvrdil ani nevyvrátil. Část nároků poškozených klientů se ale podle něj z těchto peněz bude moci uhradit.

Jisté je to, že stát nespolkne nic z toho, co po Amber Gold zbylo. Naopak vznikl přebytek zaplacený firmou na daních. Možná se tak podnik snažil zahladit stopy, které by mohly budit podezření, že jde o pyramidu, uvedl polský Dziennik Gazeta Prawna.

Dębiński též zjistil, že Amber Gold neinvestoval část peněz svých klientů do cenného kovu, nýbrž je poskytoval jako úročené půjčky jiným klientům. Tím se definitivně potvrdilo, že gdaňská společnost byla skutečně finanční pyramidou.

Všichni klienti Amber Gold mají být odškodněni úměrně svým nárokům. Proti šéfovi firmy Marcinu Plichtovi, který od 30. srpna sedí ve vazbě, se zatím sbíhají obvinění ve vícero bodech. Nejzávažnější z nich je obvinění ze zpronevěry, za což v Polsku hrozí patnáct let odnětí svobody.